Bosna i Hercegovina     | 15.08.2019. 13:44 |

Usvojen Dokument okvirnog budžeta BPK za period 2020-2022.

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 15. augusta (FENA) - Vlada Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde usvojila je Dokument okvirnog budžeta (DOB) za period 2020 - 2022. godina, a riječ je o dokumentu koji je jedan od ključnih instrumenata jačanja upravljanja javnim finansijama.

Resorni ministar Mirsad Agović pojašnjava da je zakonski osnov za donošenje ovog akta sadržan u Zakonu o budžetima FBiH te da se radi na osnovu pokazatelja, historijskih trendova i statističkih podataka kojima raspolaže FBiH, naročito u pogledu poreza, i ovaj dokument osnov je za izradu budžeta za narednu godinu.

- Ti pokazatelji pokazuju da BPK Goražde neće moći računati na neke ambiciozne budžete u narednom periodu i upravo iz tog razloga je proces donošenja ovog okvirnog budžeta išao kroz određene faze, u skladu s budžetskim kalendarom. Još u februaru budžetskim korisnicima smo uputili instrukcije za pripremu okvirnih budžeta za naredni trogodišnji period što su uradili vrlo ambiciozno i po našoj ocjeni nerealno i to smo vratili na doradu sa zahtjevom da se to prilagodi uslovima i pokazateljima koji su nam dostavljeni od nadležnih institucija. U aprilu su nam dostavili budžete koji su opet bili izvan onih koje je moguće ostvariti, tako da smo to bili primorani ponovo vratiti na doradu i nismo uspjeli usvojiti ovaj akt do 30. juna u skladu s budžetskim kalendarom - precizira Agović.

Pojašnjava da je Dokument okvirnog budžeta BPK usvojen tek u trećem pokušaju, krajem jula, a nakon što su budžetskim korisnicima dostavljeni maksimalni budžeti bazirani na pokazateljima izvršenja budžeta za 2018. godinu.

- Još jednom se pokazalo da su potrebe budžetskih korisnika veće od realnih mogućnosti, ali budžetska disiplina je neminovnost, kako se ne bi stvarale obaveze bez pokrića. Velika nepoznanica u smislu planiranja kantonalnog budžeta je grant od FBiH koji se godinama smanjuje i mi ne možemo sa sigurnošću računati kolika će ta podrška biti i moramo biti oprezni i realno pretpostaviti njeno izvršenje - kazao je Agović.

Upravo zbog toga, planirani prihodi za period 2020-2022. godina ne obuhvataju transfer iz budžeta Federacije BiH čiji iznos definiše Federalna vlada svojom odlukom. Prema Dokumentu okvirnog budžeta, projekcija budžeta BPK Goražde za narednu godinu je 34.827.911 KM, godinu kasnije 35.214.171 KM, dok bi kantonalni budžet 2022. godine trebao iznositi 37.037.647 KM.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Objavljena preliminarna lista korisnika stipendija u BPK Goražde

Hrnjić posjetio BPK: Zajedničkim djelovanjem povećati obim poljoprivredne proizvodnje

Vlada BPK: U skupštinsku proceduru upućen prijedlog Zakona o dopunskim pravima branilaca

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu