Bosna i Hercegovina     | 15.08.2019. 15:47 |

Dodik i Ivancov: Što prije formirati vlast na državnom nivou

FENA Hana Imamović

JAHORINA, 15. augusta (FENA) - Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik ponovio je danas nakon susreta s ambasadorom Rusije u BiH Petrom Ivancovim da nema saglasnosti oko dostavljanja Godišnjeg nacionalnog plana (ANP) u Brisel.

Potvrdio je i da takvo nešto nikad nije podržao, dodajući da je "ANP izmislila bošnjačka elita" kako bi se spriječilo imenovanje novog saziva Vijeća ministara BiH nakon općih izbora održanih u oktobru prošle godine.

Naveo je i da saglasnosti o tom dokumentu nema jer je Narodna skupština Republike Srpske donijela Rezoluciju o vojnoj neutralnosti, a ujedno je i naveo da sadašnji saziv Vijeća ministara taj dokument nije podržao.

Dodik smatra i da je predsjedavajući Predsjedništva BiH i lider Demokratske fronte (DF) Željko Komšić, "u želji da iskomplicira situaciju", zakazao redovnu sjednicu te na dnevni red stavio glasanje o "famoznom dokumentu tvrdeći da ukoliko se ne izglasa ANP, on neće glasati za kandidata za predsjedavajućeg Vijeća ministara Zorana Tegeltiju".

Dodik je najavio da će prisustvovati sjednici Predsjedništva BiH zakazanoj za utorak, 20. augusta.

Dodik i Ivancov su izrazili opredjeljenja da što prije dođe do imenovanja novog saziva Vijeća ministara, a Dodik najavljuje različite scenarije ukoliko do toga ne dođe u roku od 30 dana od usvajanja Principa za formiranje vlasti na državnom nivou koji je potpisan 5. augusta.

Ruski ambasador u BiH izrazio je danas, kako kaže, ozbiljnu zabrinutost za stanje u BiH i trenutnu aktuelnu političku situaciju, podsjećajući da je prošlo 10 mjeseci od izbora te se pod znak pitanja stavlja stabilnost, ali i razvoj zemlje kao i provođenje reformi.

Podvukao je da bi novi saziv Vijeća ministara trebao biti formiran samo na osnovima zajedničke agende i dogovora politički lidera koji je postignut 5. augusta.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Vučić najavio "Vaskršnji sabor Srbije i Republike Srpske" 5.i 6. svibnja

Dodik pozdravio najavu iz Evropske komisije, ali poručio da bez datuma to ne znači puno

Dodik, Nikšić i Čović u četvrtak na panel diskusiji u Beču

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo