Bosna i Hercegovina     | 15.08.2019. 16:41 |

Predstavnici MKCK i INO BiH obnovili sporazum o prenosu i korištenju informacija

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 15. augusta (FENA) - Predstavnici Međunarodnog komiteta Crvenog križa/krsta (MKCK) u Sarajevu i Instituta za nestale osobe BiH danas su obnovili sporazum o prenosu i korištenju informacija pribavljenih iz međunarodnih arhiva, a koje se odnose na osobe nestale usljed sukoba u Bosni i Hercegovini.

Obnovljeni sporazum su potpisali šef delegacije MKCK u Sarajevu Elmir Camić i predsjedavajući Kolegija direktora Instituta za nestale osobe BiH Nikola Perišić.

Camić je kazao da, kao nezavisna i neutralna organizacija, MKCK ima pristup arhivima međunarodnih aktera kao što su Tribunal u Hagu, posmatračka misija Evropske komisije ili sjedište NATO-a.

- Osim toga su nam neke od država, koje su imale mirovne misije na ovim prostorima, dale pristup svojoj dokumentaciji ili relevantne informacije, na primjer Nizozemska, Francuska ili Italija - pojasnio je Camić.

Po njegovim riječima, ukupno se radi o milionima stranica dokumenata koje do sada nisu sistematski pretražene, a mogle bi dovesti do pronalaska grobnica i time okončati neizvjesnost kojoj su decenijama izložene porodice nestalih osoba. 

U Bosni i Hercegovini se još uvijek traga za više od 7.000 nestalih osoba. Najveću prepreku njihovom pronalasku predstavlja nedostatak vjerodostojnih informacija o pojedinačnim i masovnim grobnicama.

Potencijalne informacije iz međunarodnih arhiva će biti prenesene Institutu, koji će ih dalje upotrijebiti za rasvjetljavanje sudbine nestalih osoba, saopćeno je iz INO BiH.

Neposredno nakon potpisivanja sporazuma, MKCK je Institutu predao dio dokumenata i podataka prikupljenih tokom posljednjih mjeseci, uključujući nekoliko satelitskih snimaka.

- Ovim sporazumom smo usaglasili da ćemo sarađivati i pomagati jedni drugima, u okviru svojih nadležnosti, a kako bi doprinijeli rješavanju sudbine nestalih osoba u BiH. Institut za nestale osobe BiH će proslijediti MKCK-u sve početne informacije vezano za aktivne slučajeve nestalih osoba prema spisku Centralne evidencije nestalih osoba aktivnih slučajeva i specifične događaje u vezi njihovog nestanka kao i preuzeti punu odgovornost za obradu dokumenata i informacija zaprimljenih od MKCK-a - pojasnio je predsjedavajući Kolegija direktora INOBiH Nikola Perišić.

Dodao je i da se Institut obavezuje i na slanje povratnih informacija MKCK-u o aktivnostima provedenim na osnovu informacija i dokumenata zaprimljenim od MKCK-a.

Izrazio je nadu da će potpisivanje ovog sporazuma ubrzati proces traženja nestalih osoba u BiH, kako bi porodice konačno mogle na dostojanstven način sahraniti posmrtne ostatke svojih najmilijih. 

Predstavnici MKCK i Instituta su pozvali sve domaće institucije i međunarodne aktere da omoguće pristup svojim arhivima i tako podrže proces traženja. Istovremeno, apelovali su i na pojedince koji imaju informacije o nestalim osobama i mogućim lokacijama grobnica da kontaktiraju nadležne organe, navodi se u saopćenju INO BiH.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Fazlić: Posmrtni ostaci pronađeni prošle godine zabetonirani u fontani u Brčkom pripadaju dvjema žrtvama genocida u Srebrenici

U Komemorativnom centru Tuzla identificirane dvije žrtve proteklog rata bošnjačke nacionalnosti

Identifikovana još jedna žrtva iz Srebrenice

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'