Regija     | 15.08.2019. 17:21 |

Vlasnik i kapetan broda na kojem je umro Talijan branit će se sa slobode

FENA Agencije

SPLIT, 15. kolovoza (FENA) - Vlasnik i kapetan broda na kojem je u utorak na Hvaru od trovanja ugljičnim monoksidom umro 57-godišnji talijanski turist, iznijeli su u četvrtak obranu na Općinskom državnom odvjetništvu u Splitu, ne smatraju se krivim, a u nastavku sudskog postupka branit će se sa slobode jer nije predložen istražni zatvor.

Zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela 23-godišnji vlasnik motorne jahte i 27-godišnji kapetan broda jučer su uhićeni i privedeni na policiju. U današnjem iskazu na splitskom Općinskom državnom odvjetništvu obojica su istaknuli kako su oni pružali pomoć unesrećenim talijanskim turistima tijekom uplovljavanja u hvarsku luku i da su još uvijek potreseni svime što se dogodilo, piše Slobodna Dalmacija u četvrtak.

Policijska uprava Splitsko-dalmatinska izvijestila je jučer kako postoji osnovana sumnja da su njih dvojica protivno pravilima struke, kao i izričitim tehničkim uputama u pogledu sigurnosti korištenja uređaja 8. kolovoza 2019. ugradili benzinski generator-agregat sa zračnim hlađenjem u prostor strojarnice motorne jahte. Zbog njegovog rada došlo je do istjecanja otrovnih plinova u prostor potpalublja broda, odnosno putničkih kabina, i posljedično trovanja putnika. 

"Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja na strani 23-godišnjeg hrvatskog državljanina i 27-godišnjeg hrvatskog državljanina utvrđeno je postojanje sumnje da su 8. kolovoza ove godine, suprotno pravilima struke i tehničkim uputama vezanima uz sigurnost aparata, u strojarnicu broda ugradili benzinski generator agregat uslijed čijeg rada je došlo do ispuštanja otrovnih plinova", rekla je jučer Antonela Lolić iz PU splitsko-dalmatinske, prenosi Hina.

Osumnjičeni vlasnik i kapetan broda dovedeni su u četvrtak pritvorskom nadzorniku nakon čega su u splitskom tužiteljstvu iznijeli obranu. Obojica su izrazili žaljenje zbog događaja te su uputili sućut obitelji preminulog Talijana.

Odvjetnik Hrvoje Krišto, branitelj 23-godišnjeg vlasnika broda, kazao je za Slobodnu Dalmaciju kako je provedena prva radnja ispitivanja te da njegov branjenik negira krivnju.

''Za sada nema nikakvog čvrstog dokaza i treba pričekati kompleksna vještačenja koja će tek dokazati što je uzrok teških posljedica, odnosno odakle je došlo trovanje'', kazao je Krišto. Obranu je iznio i kapetan broda koji je također negirao krivnju, dodaje splitski dnevnik.

Na brodu je od posljedica trovanja umro talijanski državljanin Eugenio Vinci (57), a pet osoba, među kojima dvoje djece od pet i 11 godina, prevezeno je radi teškog zdravstvenog stanja u KBC Split.

 Dvoje djece koji su nakon tragedije primljeni u splitski KBC, i dalje su kritično, rekla je u četvrtak voditeljica Zavoda za intenzivnu pedijatriju s postintenzivnom skrbi dr.  Branka Polić.

 " Djeca su i dalje na respiratoru ali stabilnije nego što su bila ova dva dana. Respiratorna potpora je i dalje potrebna, životno su ugroženi sve dok ne budu mogli samostalno disati", rekla je dr. Polić, objavio je HRT.

Troje odraslih talijanskih državljana u dobrom je stanju. Majka djece zadržana je na liječenju, a drugo dvoje je pušteno na kućnu njegu. Danas bi trebali obaviti dodatne pretrage, naveo je HRT.

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

Ubojica mladog Splićanina ozlijeđen u zatvoru

Počeli radovi na izgradnji tunela Kozjak i novog ulaza u Split

Brekalo i službeno u Hajduku

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom