Svijet     | 16.08.2019. 09:57 |

Pakistan optužuje Indiju za otvaranje vatre u Kašmiru, šestero poginulih

FENA Goran Pirolić

ISLAMABAD, 16. augusta (FENA)- Pakistanska vojska saopćila je u petak da su indijski vojnici otvorili vatru preko Kontrolne linije u spornoj regiji Kašmira, ubivši jednog vojnika čime je broj poginulih u manje od 24 sata porastao na šest. 

Vojni portparol, general major Asif Ghafoor, objavio je u današnjem tweetu da je "još jedan hrabri sin naše zemlje izgubio život obavljajući dužnost" u gradu Buttalu.

Pakistanska vojska i policija saopćili su u četvrtak da su u indijskoj vatri poginula dva civila i tri vojnika u pakistanskom djelu Kašmira. 

Napetosti su porasle između Indije i Pakistana otkako je Indija u prošloj sedmici umanjila autonomiju djelu Kašmira koji ona kontrolira. Indija je također razmjestila dodatne vojnike  u regiju i uvela je blokadu bez presedana koja je sada na snazi 12. dan, u pokušaju da spriječi novo nasilje.

Planirano je da indijski Vrhovni sud danas održi ročište o peticiji kojom se osporava degradirani status kašmirske autonomije, koji uključuje skoro konstantni policijski sat i kojim se blokira emitiranje vijesti. Peticiju je podnio advokat i urednik novina Kashmir Times, Anuradha Bhasin, prenosi Associated Press.


 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Šest ubijenih u napadu na kineske inžinjere u Pakistanu

Desetine pristalica opozicije privedeni na protestima u New Delhiju

Predsjednik Pakistana odlikovao reisul-ulemu Kavazovića

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo