Bosna i Hercegovina     | 16.08.2019. 11:34 |

Fotografišite suha korita - spasimo rijeke Bosne i Hercegovine

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 16. augusta (FENA) - Koalicija za zaštitu rijeka Bosne i Hercegovine uputila je poziv građanima da fotografišu suha korita rijeka širom zemlje kako bi pomogli u očuvnju rijeka. 

Pozvali su zaintetersovane da posjete rijeku s niskim vodostajem, fotografišiu se zajedno sa suhim koritom ili snime kratki video (30 sekundi), fotografiju i/ili video s pratećim kratkim tekstom o tome zašto su im rijeke važne pošalju na koalicijazazastiturijekabih@gmail.com ili u inboks Facebook stranice Koalicija za zaštitu rijeka BiH, te da koriste heštegove #SuhaKoritaRijekaBiH i #epp prilikom dijeljenja fotografija i videa na ličnim profilima.

Dodaju da u ljetnim mjesecima, kada je sezona kupanja u rijekama, ljudi sve više nailaze na zabrinjavajuće niske vodostaje, često i isušena korita. Po mišljenju ekologa, za to su krivi operatori malih hidroelektrana a nedostatak kapaciteta Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS i Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH ne doprinosi da se ovaj problem riješi.

Koordinator Koalicije za zaštitu rijeka u BiH Miloš Orlić podsjetio je na rijeku Ugar koja već godinama unazad, nakon stavljanja u pogon niza malih hidroelektrana, više liči na neki potok, što je zaista tužno.

- Brojne hidroelektrane u našoj zemlji ne održavaju odgovarajući vodostaj i zato, pogotovo tokom ljetnjih mjeseci, imamo potpuno isušena korita. Takva praksa ima ogroman negativni uticaj na ekosistem, biodiverzitet, ali i na lokalne zajednice. Jedno od rješenja svakako jeste koncept ekološki prihvatljivog protoka - izjavio je Orlić.

Zbog propusta u zakonodavstvu, brojne rijeke u Bosni i Hercegovini nemaju dovoljno visok vodostaj. Uprkos prethodnim obećanjima, nadležna ministarstva u RS i FBiH nisu uspjela izaći na kraj s planovima za izgradnju hidroelektrana koji prijete da unište rijeke.

Danas operatori ovih postrojenja mogu preusmjeriti čitav riječni tok u cijevi, ostavljajući korita rijeka potpuno suhim, saopćeno je iz Koalicija za zaštitu rijeka BiH.

- Situacija u Bosni i Hercegovini je bez presedana; ne postoji druga zemlja u Evropi bez ikakvih pravila o ekološki prihvatljivom protoku, a najviše koristi od ove situacije imaju operatori hidroelektrana. Ovom prilikom pozivamo ministarstva da sastave obavezujući plan za primjenu sistema praćenja i da urede legislativu vezanu za ekološki prihvatljiv protok - izjavila je ekspertica Zuzana Vachunova. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Ustupanjem fotografija Lukomira Sead Šašivarević doprinosi promociji bh. turizma

Priopćenje za javnost HDZ-a 1990

Fond Memorijala KS - Takmičenje za najbolje fotografije o temi 'BiH - izdržljivost i nadahnuće'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo