Svijet     | 16.08.2019. 12:02 |

Troje migranata i članovi njihovih porodica evakuirani sa spasilačkog broda

FENA Internet

RIM, 16. augusta (FENA) - Troje migranata i članovi njihovih porodica evakuirani su u petak s španskog humanitarnog spasilačkog broda usidrenog u blizini sićušnog južnog italijanskog otoka. 

Nakon današnjih evakuacija iz medicinskih razloga, humanitarna grupa Open Arms apelovala je na italijanske vlasti da u ime "humanosti" iskrcaju preostalih 135 migranata, spašenih na Mediteranu u blizini Libije prije dvije sedmice.

Antimigrantski italijanski ministar unutrašnjih poslova Matteo Salvini odbio je dopustiti brodu Open Arms da iskrca imigrante na  Lampedusu.

Italijanski premijer Giuseppe Conte u ovoj je sedmici zatražio od Salvinija da oslobodi svih 32-oje maloljetnika s broda, ali je ministar ostao pri sviom stavu.

Salvini i njegova desničarska stranka Liga pokušavaju ukinuti Conteovu populističku koalicionu vladu glasanjem o povjerenju u najskorije vrijeme.

Javljeno je da drugi privatni spasilački brod Ocean Viking s 356 migranata koje prevozi, plovi u vodama između Italije i Malte, prenosi Associated Press.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Italija potpisuje sporazum s Ukrajinom i UNESCO-om o obnovi katedrale u Odesi

Pretresi na 16 lokacija zbog organiziranog krijumčarenja migranata

Britanski parlament odobrio kontraverzni zakon o deportaciji migranata u Ruandu

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu