Kultura     | 16.08.2019. 12:48 |

Film 'Sin' Ines Tanović emotivna priča o odrastanju

FENA Nermina Omerbegović

SARAJEVO,16. augusta (FENA) - Svjetskom premijerom filma "Sin" bosanskohercegovačke redateljice Ines Tanović večeras će biti otvoren Sarajevo Film Festival, najznačajnija filmska smotra u regiji.

Film će biti istovremeno prikazan u Ljetnom kinu Raiffeisen i Narodnom pozorištu Sarajevo.

"Sin" je priča o Armanu kojeg su kad je bio beba usvojili Jasna i Senad koji nisu mogli imati djecu. Međutim, četiri godine kasnije Jasna rađa Dadu. Arman se čitav život teško nosi s činjenicom da je usvojen. Pun eksplozivne energije, sa svojim školskim drugovima neprestano upada u nevolje. Iako iznimno inteligentan, označen je kao "problematično dijete".

Sigurno i voljeno se osjeća jedino kod Jasninih roditelja. Istovremeno, Arman radi sve što je u njegovoj moći kako bi skrenuo Dadu s puta samouništenja. Uprkos svemu što čini, njegovi roditelji negativno tumače njegovu uključenost i krive ga za sve probleme koje imaju s Dadom.

Uloge u flmu ostvarili su Dino Bajrović, Snežana Bogdanović, Uliks Fehmiu, Emir Hadžihafizbegović, Jasna Ornela Bery, Lidija Kordić i Hamza Ajdinović.

Govoreći o pristupu filmu, Ines Tanović je na današnjoj konferenciji za medije upriličenoj nakon press projekcije tog ostvarenja, istakla da je ona majka, da ima sina i da to jeste odgovornost. Ali također se zapitala kako bi se osjećala da je majka djeteta koje nije njeno biološko te istakla da je odgovornost tih roditelja velika.

Snežana Bogdanović, govoreći o ulozi majke dječaka, ocijenila je da su glumci ti koji trebaju da razumiju svijet oko sebe iako nemaju slična lična iskustva.

- Nije mi bilo teško da razumijem priču koju je Ines željela da ispriča. Mislim da ne postoji nešto kao što je perfektno roditeljstvo. U tom procesu svi pravimo neke greške - ustvrdila je Bogdanović, istakavši da svi roditelji žele ne povrijediti dijete u procesu odrastanja.

Smatra da je jako bitno osvjetljavati svakodnevne stvari.

Uliks Fehmiu ocjenjuje značajnim što je Ines Tanović odlučila da napravi film koji govori o mladima danas, o tome šta se dešava s njima i šta im se nudi.

- Ovaj film da se bavi samo odnosom roditelja prema djetetu bi bio potpuno drugačiji - istakao je Fehmiu.

Dino Bajrović koji tumači lik Armana rekao je da mu je iskustvo odrastanja u Sarajevu pomoglo da izgradi lik.

- Bio sam dosta nemiran dok sam odrastao, sretao sam se s raznim profilima ljudi. I ta neka iskustva su mi jako pomogla - rekao je Bajrović.

Govoreći o nasilju koje je primjetno u filmu i koje je sastavni dio odrastanja u Sarajevu, Ines Tanović naglašava da piše o onome što vidi oko sebe.

- Ne pravim skicu nečega što želim da kažem. To je jednostavno to. Kad to vidim na filmu tek onda osjetim koliko tu ima slojeva koje sam možda i nesvjesno pokrenula - navela je ona.

Osvrnula se na uslove u kojima danas djeca odrastaju, u vremenu kada nisu bitne knjige ili filmovi, nego instagram profil, tene, igrice...

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Vučić objavio da je njegov stariji sin zaražen koronavirusom

Film 'Sin'rediteljice Ines Tanović od 17. septembra u Kinu Meeting Point

Tanović: Zemlja smo s najboljim filmovima, a najmanjim budžetima za njih

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'