Svijet     | 17.08.2019. 12:44 |

Najmanje 63 Palestinca ranjena u sukobima s izraelskim vojnicima u Gazi

FENA Internet

GAZA, 17. augusta (FENA) - Najmanje 63 Palestrinca ranjena su u petak popodne tokom sukoba s izraelskim vojnicima na istoku pojasa Gaze, u blizini granice s Izraelom, saopćili su medicinski radnci.

Ashraf al-Qedra, portparol ministarstva zdravstva u Gazi, izjavio je novinarima da su 63 palestinska demonstranta ranjeni, među kojima i 32 koji su povrijeđeni bojevom municijom i prebačeni su u bolnice na medicinski tretman.

Kazao je da je među žrtvama 17-oro djece i tri žene.

Sukobi su izbili kada su se stotine palestinskih demonstranata okupile na istoku pojasa Gaze, u blizini granice s Izraelom, radi ulešća u redovnim sedmičnim protestima protiv Izraela, poznatim kao Veliki marš povratka. 

U redovnim sedmičnim antiizraelskim protestima koji su sada ušli u sedamdesetu sedmicu otkako su pokrenuti 30. marta prošle godine, 307 demonstranata je ubijeno i više od 17.000 je ranjeno u vatri izraelskih vojnika.

Čelnici Hamasa i ostalih grupa, koje su dio marša za povratak, naglašavaju da će se protesti nastaviti do okončanja izraelske blokade.

Izrael je uveo blokadu pojasa Gaze, doma za više od dva miliona Palestinaca, upravo nakon što je Hamas preuzeo kontrolu nad siromašnom priobalnom enklavom u ljeto 2007., prenosi Xinhua. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Türk: Umiranje od gladi u Gazi moglo bi predstavljati ratni zločin

Lejletu-Bedr - Nastavlja se podjela iftara Islamske zajednice u BiH za prognane u Gazi

Baerbock: Humanitarne organizacije moraju biti u prilici da nesmetano dostavljaju pomoć u Gazu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo