Kultura     | 17.08.2019. 19:34 |

Saradnja dva festivala s dušom - Sarajevskog i Rabskog

FENA Nermina Omerbegović

SARAJEVO, 17.  augusta (FENA) - Saradnja između Sarajevo Film Festivala i novoosnovanog  Rab Film Festivala (RAFF) predstavljena je danas na pres-susretu na kojem su se obratili direktor Rab Film Festivala Robert Zuber, gradonačelnik grada Raba Nikola Grgurić, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Rab Katarina Ribarić, te, direktor Sarajevo Film Festivala Mirsad Purivatra.

Prvo izdanje ovog festivala istraživačkog igranog i dokumentarnog filma trajat će od 23. do 27. augusta. Posjetitelji i posjetiteljice će imati priliku gledati društveno relevantne igrane i dokumentarne filmove koji se bave aktuelnim globalnim i lokalnim problemima.

Purivatra je rekao da je Sarajevo Film Festival otvoren za saradnju. Tako da će između ostalog zahvaljujući partnerstvu sa Sarajevo Film Festivalom na RAFF-u će biti prikazan ovogodišnji dobitnik Srca Sarajeva za najbolji igrani film.

Direktor Rab Film Festivala Robert Zuber podsjetio je da otok Rab ima 106 godina dugu neprekinutu kinoprikazivačku tradiciju.

Zuber je rekao da je Rab savršen za jedan mali festival s dušom.

Direktor RFF  najavio  je i jedno sasvim drugačije zatvaranje RAFF-a koji će publici i ponuditi drugačije i novo iskustvo, te će program RAFF Seaplex “Kaich” jedinstven u Hrvatskoj i u ovom dijelu Europe, omogućiti posjetiocima da zatvaranje festivala prate s mora, iz barki.

Ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Rab Katarina Ribarić upitila je pohvale organizatorima SFF-a, istakavši da je značajna podrška koju sarajevski festival daje novoosnovanom Festivalu na Rabu.

Gradonačelnik Raba Nikola Grgurić rekao je da se nada kvalitetnom festivalu, te da će osim u filmu ova lokalna zajednica i gosti imati priliku da uživaju i u muzici i gastro ponudi. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Filmom 'Samo kad se smijem' započelo obilježavanje Dana ljudskih prava u kinu Meeting Point

'Dani ljudskih prava' uz besplatne filmove u kinu Meeting Point

Izbor filmova iz programa 29. Sarajevo Film Festivala u Gradačcu

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!