Svijet     | 19.08.2019. 11:32 |

Putin i Macron razgovaraju uoči samita G7 u Francuskoj

FENA Internet

PARIZ, 19. augusta (FENA) - Francuski predsjednik Emmanuel Macron i njegov ruski kolega Vladimir Putin sastaju se u južnoj Francuskoj kako bi raspravljali o velikim svjetskim krizama, među kojim su Ukrajina, Iran i Sirija, u pokušaju da se poboljšaju odnosi Moskve s Evropskom unijom.

Macron je pozvao Putina u ponedjeljak popodne u svoju ljetnu rezidenciju, Fort de Bregancon na Francuskoj rivijeri, radi sastanka za kojim će uslijediti večera, samo nekoliko dana uoči otvaranja sastanka Grupe sedam ekonomskih sila u francuskom gradu Biarritzu s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom i ostalim čelnicima.  

Francuska drži predsjedanje nad G-7, koja također uključuje Britaniju, Kanadu, Njemačku, Italiju i Japan. Rusija je isključena iz grupe nakon što je anektirala Krim u 2014.

Macron namjerava podijeliti rezultate sastanka s Putinom s ostalim svjetskim čelnicima u  Biarritzu od 24 do 26. augusta.

Vodeći diplomatski zvaničnik francuskog predsjedništva izjavio je pod uobičajenim uslovom da ostane anoniman kako sastanak ima za cilj pronaći "zajedničko tlo" koje bi omogućilo svjetskim silama da se "okupe oko suštine".

Francuska nastoji odigrati posredničku ulogu u ruskom sukobu s Ukrajinom, a Macron je naaglasio značaj održavanja dijaloga s Moskvom. Francuske kompanije također insistiraju na ukidanju sankcija EU zbog ruskih akcija u Ukrajini, prenosi Associted Press.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

SNSD sa HDZ-om BiH i Trojkom saglasan da se Izborni zakon uputi u parlamentarnu proceduru (VIDEO)

Kubatlija s vlasnikom kompanije G.P.A ekosistem Grčka o poslovanju u BiH i mogućim ulaganjima

Pozder okupila stručnjake za rješavanje problema Jablaničkog i drugih jezera

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'