Stranačke aktivnosti     | 19.08.2019. 12:27 |

Priopćenje za javnost Hrvatske stranke BiH

FENA Saopćenje

Nebrojeno puta, naglašavali smo da Dejtonski mirovni sporazum nije idealno rješenje ali moramo naglasiti da kao legalisti poštujemo sve dogovoreno u ovom sporazumu iz kojeg je proistekao i Ustav BiH u kojem se kaže da „Bošnjaci, Hrvati i Srbi, kao konstitutivni narodi (zajedno s ostalima), i građani Bosne i Hercegovine utvrđuju Ustav Bosne i Hercegovine“.

Krajnje je vrijeme da svi političari u BiH shvate da prvorazredni problem koji koči BiH u njenom napretku ka euroatlantskim integracijama, niti u kojem slučaju, nije konstitutivnost naroda već kriminal, korupcija, nepotizam i sve druge pošasti koje pogađaju jednako sve građane u BiH. U ovome trenutku govoriti o ukidanju konstitutivnosti prije svega u suprotnosti je sa onim što kaže Ustav i jednako je opasno kao i pozivi pojedinih političara na referendume i odcjepljenja dijelova teritorija te njihovog pripajanja nekim drugim državama. Ustavne promjene su potrebne ali niti u kojem slučaju parcijalne i selektivne već cjelovite i korjenite sukladno najvišim europskim standardima.

BiH je potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, započnimo pregovore, najprije sami sa sobom, tražimo usklađivanje svih novodonesenih zakona sa EU, otvorimo Poglavlja 23. i 24., započnimo borbu protiv korupcije te pokrenimo reforme i sve druge procese koji vode BiH u NATO i EU, sve ovo nije u suprotnosti sa Ustavom.

HS BiH poziva sve politički odgovorne snage da prihvate preuzete obveza te krenu u bezuvjetne reforme koje će osigurati transformaciju cijeloga društva s ciljem približavanja EU. Uvjereni smo kako će upravo nakon provedenih reformi doći do takvih promjena u društvu gdje će mnogi problemi biti riješeni a koji se sada u ovom trenutku čine ne rješivim.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Priopćenje za javnost Hrvatske stranke BiH

Saopćenje za javnost HS BiH

Priopćenje za javnost Hrvatske stranke BiH

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu