Bosna i Hercegovina     | 19.08.2019. 16:44 |

Žiško: BiH ponovo na popisu zagađivača

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 19. augusta (FENA) - Prema podacima iznesenim u analizi koju je proveo Greenpeace, termoelektrane i industrije koje spaljuju ugalj i naftu odgovorne su za dvije trećine žarišta antropogenih emisija sumpordioksida (SO2) koje su registrovali NASA sateliti.

Rafinerije nafte i topionice metala drugi su glavni izvori tog zagađenja u svijetu, navode iz Greenpeacea.

Denis Žiško iz Centra za ekologiju i energiju ističe da se Bosna i Hercegovina opet našla na popisu najgorih.

- Rješenja za problem katastrofalno visokih emisija sumpordioksida iz BiH termoelektrana postoje i trebala su se davno implementirati. Nažalost, BiH donosiocima odluka je, po svemu sudeći, profit daleko važniji od zdravlja stanovništva - istakao je Žiško, saopćeno je iz tog centra.  

Analitičar u "Greenpeace Nordic" Lauri Myllyvirta je rekao da je izgaranje fosilnih goriva poput uglja, nafte i plina najveći izvor emisije SO2, što za rezultat ima katastrofalno zagađenje zraka koje prouzrokuje ozbiljne zdravstvene probleme stanovništva.

- Čista energija mogla bi uštedjeti milijarde dolara na zdravstvenim troškovima i sačuvati hiljade života svake godine - rekao je Myllyvirta.

Sunil Dahiya iz "Greenpeacea" Istočne Azije je rekao da zagađenje zraka i problem klimatskih promjena dijele isto rješenje.

- Vlade širom svijeta su dužne zaštititi zdravlje svojih građana tako što će prestati ulagati u fosilna goriva i preorijentisati se na korištenje sigurnih i održivih izvora energije - naglasio je Dahiya.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

New Delhi na vrhu liste najzagađenijih gradova na svijetu

WMO - Klimatske promjene i zagađenje zraka moraju se rješavati zajedno

Glavni grad Indonezije najzagađeniji veliki grad na svijetu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo