Svijet     | 20.08.2019. 08:37 |

Macron i Putin o Ukrajini, Iranu i Siriji

FENA Internet

FORT BREGANCON , 20. augusta (FENA) -  Ruski i francuski predsjednici  Vladimir Putin i Emmanuel Macron  sastali su se u ponedjeljak  u Breganconu , srednjovjekovnoj tvrđavi  na francuskoj obali Sredozemlja, a koja je  ljetna rezidencija za odmor francuskog predsjednika .

Tokom konferencije za novinare prije susreta s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom, Putin je izjavio da će "razgovarati s Macronom o svojim kontaktima s novim ukrajinskim predsjednikom. Ima stvari o kojima treba razgovarali i koje izazivaju oprezan optimizam".

Putin je izvijestio Macrona o svom telefonskom razgovoru sa Volodimirom Zelenskijem koji mu je dao temelj za "oprezni optimizam" ali je i naglasio da bilo kakav skup čiji bi cilj bio rješavanje ukrajinske krize mora imati opipljive rezultate.

Tokom razgovora dvojice predsjednika  je sukob u Ukrajini bio jedno od glavnih pitanja, prenose agencije.

" Postoji stvarna prilika za okončanje sukoba koji traje već pet godina," rekao je Macron uoči sastanka.

Macron je rekao da se nada da će sudjelovati na  samitu s čelnicima Ukrajine, Rusije i Njemačke - takozvanom normandijskom formatu - "u narednih nekoliko  sedmica" kako bi postigli rješenje za  okončanje borbe  u Ukrajini koje su počele 2014. godine.

Evropska unija uvela je nekoliko rundi sankcija Rusiji nakon aneksije ukrajinskog poluotoka Krima.
To je pokrenulo rat na istoku Ukrajine između vladinih snaga i ruskih separatista koji su do sada odnijeli živote više od 13.000 ljudi.

"Odnosi Rusije i Evropske unije imaju  predmet neslaganja, a to je Ukrajina, što je problem koji moramo riješiti", rekao je Macron ruskom čelniku.

"Moramo održavati pritisak, energiju za rješavanje ovog problema", dodao je.

 "Razgovarat ću (s Macronom) o mojim kntaktima s novim predsjednikom Ukrajine. Postoje stvari o kojima vrijedi razgovarati i koje daju razloge za oprezni optimizam ", rekao je Putin uoči sastanka s francuskim kolegom.

Macron i Putin kazali su i da će razgovarati o smanjivanju napetosti oko Irana, o sukobu u Siriji i pitanjima kontrole naoružanja.

Putin je izjavio da Rusija "podržava sirijsku vojsku" u borbi protiv terorističkih prijetnji, nakon što se Macron založio za prekid vatre u Idlibu.

- Podržavamo napore sirijske vojske u eliminiranju terorističkih prijetnji u Idlibu - izjavio je Putin nekoliko trenutaka nakon što je Macron nužnim ocijenio  prekid vatre u Idlibu, gdje sirijska vojska vodi ofanzivu uz podršku ruskih vojnika.

- Nužno je da se stvarno poštuje prekid vatre o kojem je odluka donesena u Sočiju - naglasio je Macron.

Francuski predsjednik je rekao i da će posjetiti Moskvu u maju  2020. kako bi sudjelovao  na obilježavanju 75. godišnjice pobjede nad nacističkom Njemačkom.

- Bit ću u Rusiji uz predsjednika Putina na tom događaju - rekao je tokom primanja ruskog kolege u Breganconu.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Putin: Rusija neće napasti NATO, ali će F-16 biti oboreni u Ukrajini

Macron i Lula najavljuju plan ulaganja od milijardu eura za Amazon

Macron kaže da je ogranak IS-a izveo napad na Moskvu, a grupa je pokušala napade u Francuskoj

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu