Bosna i Hercegovina     | 20.08.2019. 09:08 |

HNS: Europska unija i NATO savez su budućnost BiH

FENA Saopćenje

MOSTAR, 20. kolovoza (FENA) - Hrvatski narodni sabor (HNS) Bosne i Hercegovine oglasio se priopćenjem za javnost u kojem potvrđuje predanost integracijama BiH u Europsku uniju i NATO savez "kao ključnom dijelu svoje vanjskopolitičke strategije koja instrumentalizira stabilnost, prosperitet i razvoj".

Apelirajući na političku odlučnost i senzibilitet prema izbornoj volji naroda u ključnim trenucima i prilici za korak naprijed i napredak, HNS BiH poziva sve političke aktere da se suzdrže od daljnjih blokada formiranja vlasti i provedbe Sporazuma o načelima formiranja vlasti, koji su dogovorili lideri tri stranke uz podršku izaslanstva EU u BiH.

"Nedopustivo je koristiti instrumente koji BiH vode ka stabilnosti i razvoju, a to su EU i NATO integracije, za poticanje blokade, unutarnjih sukoba i političke ucjene. Ugrožavanje državne stabilnosti putem opstrukcije Sporazuma izbornih pobjednika o načelima za formiranje vlasti rizik je kojeg si Bosna i Hercegovina ne može priuštiti, poglavito u ovom trenutku. Pozivamo na suzdržavanje od zloupotrebe mehanizama za pomirenje i napredak, napominjajući da su kompromis i suradnja jedna od temeljnih načela europskog duha i vrijednosti", naglasili su iz HNS-a.

Bosna i Hercegovina, kako se navodi u priopćenju, može napraviti iskorak ka napretku ukoliko odlučno prihvati ideju članstva u Europskoj uniji i NATO savezu kao prioritet za budućnost zemlje.

Iz HNS-a dodaju kako će se u svojem radu nastaviti ustrajno zalagati za pridruženje EU i NATO-u, braneći proces integracije i prospekt članstva, kao predvodnik pridruživanja istaknutim međunarodnim organizacijama.

"Hrvatski narodni sabor stoga snažno apelira na Predsjedništvo Bosne i Hercegovine da se ispoštuje potpisani Sporazum imenovanjem mandatara za Vijeće ministara kako bi se, uz napokon uspostavljenu državnu vlast, mogli u potpunosti posvetiti svakodnevnim izazovima i problemima s kojima je Bosna i Hercegovina suočena", poručili su iz HNS-a BiH.

 

 

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

Milanović: Pregovori o ulasku BiH u EU trajat će duže od 500 godina

Snažna podrška za BiH i daljnje proširenje uoči samita EU-a

Milanović: Opasno je što europska birokracija od BiH želi stvoriti građansku državu

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom