Bosna i Hercegovina     | 20.08.2019. 10:10 |

Primjer Edisa Smajića poticaj za predaniji rad s djecom s poteškoćama u razvoju

FENA Maja Nikolić

LUKAVAC, 20. augusta (FENA) - Primjer dječaka Edisa Smajića pokazuje da se predanim radom i upornošću mogu ostvariti nevjerovatni rezultati. Ovom dječaku s dijagnozom ADHD sindroma, odnosno poremećaja hiperaktivnosti i deficita pažnje, u njegovom životnom izazovu da prevaziđe poteškoće i postane tipično razvijeno dijete pomogle su aktivnosti u okviru Centra "Mali svijet“ iz Lukavca čiji je korisnik, i njegova učiteljica Šejla Ivanović.

Piše: Maja Nikolić

Ona je u razgovoru za Fenu ispričala da je Edis prije nekoliko godina u "Mali svijet“ stigao s prvom dijagnozom poremećaja iz autističnog spektra te da je imao fond od pet riječi, ali mu je naknadno ustanovljena dijagnoza ADHD sindroma.

-Ja sam bila njegova terapeutkinja i nas dvoje smo počeli borbu kao da smo krenuli na otvoreno more i ne znamo gdje ćemo završiti. Edis je šest godina u tretmanu i rezultati su nevjerovatni. Puno je komunikativniji, kada je komunikacija spontana - kaže Ivanović.

Ističe da joj je njegov primjer poticaj da predanije i s još većom radošću radi s djecom s poteškoćama u razvoju. Edis je danas, kaže, tipično dijete, kojem su doktori prije mjesec danas odlučiti "skinuti" dijagnozu ADHD sindroma.

- Edis je moja snaga. Zamislite kako se osjećate kada doktorica kaže da Edisu skine dijagnozu - kaže Ivanović.

Edis je svoju pažnju i način da se izrazi pronašao u umjetnosti te su nedavno njegovi crteži predstavljeni i na Međunarodnoj likovnoj koloniji Bistarac u Lukavcu.

- Najviše volim slikati. Mislim da su umjetnici dobri ljudi. Volim crtati svoje prijatelje. Prijateljstvo među djecom je veoma važno. Imam mnogo prijatelja i mnogo rođaka - kaže ovaj dječak.

Edisova učiteljica ističe da ADHD sindrom, kao i autizam ne smiju predstavljati tabu teme. Živjeti s autizmom je teško, posebno u BiH zbog predrasuda, a djeca s autizmom su, ističe, jako inteligentna i veoma osjećajna.

-Trebamo ih samo dobro upoznati i uploviti s njima u tu borbu. Moja iskustva iz takvih borbi su nevjerovatna. Čak i u mom privatnom životu ova djeca su postala motivacija da čovjek nikada ne treba odustati - poručila je.

Dodaje da joj je najveća životna satisfakcija radost djeteta koje joj se zahvali na zajedničkoj borbi.

Centar "Mali svijet“ u Lukavcu danas je dom za brojnu djecu iz cijele Bosne i Hercegovine, a okuplja stručnjake - edukatore, rehabilitatore, psihologe, socijalne pedagoge. Smatraju da u svako dijete treba vjerovati i da svako dijete ima svoju priliku kroz život.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Oprema za uspostavu asistivnog kabineta Školi za srednje stručno obrazovanje

Konferencija o pristupu radu s djecom s teškoćama u razvoju

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'