Bosna i Hercegovina     | 20.08.2019. 10:19 |

Na skupu u Seulu o iskustvima medija s Balkana i njihovoj ulozi u izgradnji mira

FENA Hana Imamović

SEUL, 20. augusta (FENA) - Južnokorejski radijski servis Global Korean Network channel (KBS) organizirao je ove sedmice dvodnevni Međunarodni radijski forum u Seulu posvećen ujedinjenju i izgradnji mira na korejskom poluostrvu.

Na tom skupu predstavljen je i rad ERNO mreže (Eurovizijska razmjena vijesti za jugoistočnu Evropu), a fokus je stavljen na to mogu li iskustva s Balkana pomoći u diskusiji o ulozi i odgovornosti medija u izgradnji mira i društvene integracije na međunarodnom nivou.

Iako je najvažniji fokus konferencije bio na posljednjim događajima u Sjevernoj i Južnoj Koreji, govorilo se i o situaciji u Aziji i Pacifiku i šire, o konfliktima među susjednim državama, koje, kao i balkanske, dijele historiju i kulturu.

Imaju li mediji odgovornost u rješavanju ovih kriza i kakva je njihova uloga, s učesnicima konferencije, među kojima je bio i bivši generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-moon, razgovarala je šefica koordinacijskog ureda ERNO mreže iz Sarajeva Željka Lekić-Subašić.

- Mediji imaju važnu ulogu u poticaju i promociji slobode izražavanja, obrazovanju, te davanju glasa onima čiji se glas inače manje čuje, naročito izbjeglicama, ženama i mladima - kazao je Ban Ki-moon u uvodnom izlaganju na Forumu u Seulu.

U izjavi za Fenu Lekić-Subašić je podsjetila da ERNO mreža već 19 godina na jedinstven način povezuje javne emitere iz zemalja nastalih nakon raspada bivše Jugoslavije, te iz Albanije, Mađarske, Rumunije i Bugarske, s razmjenom TV materijala kao glavnom aktivnosti.

Osnovna aktivnost ERNO-a je razmjena vijesti i dnevno se razmijeni između pet i 12 TV priloga, a od 2000. godine razmijenjeno je više od 30.000 vijesti i priča. ERNO radi na principu kao agencija jer distribuira polugotovi materijal koji ostali mogu montirati i iskoristiti u skladu s potrebama svojih TV programa.

Inače, ERNO i Lekić-Subašić su dobitnici nagrade "Dr. Erhard Busek SEEMO" za bolje razumijevanje u jugoistočnoj Evropi 2014. godine, a Lekić-Subašić ističe i da ova regija može poslužiti kao primjer kako mediji mogu doprinijeti uspostavljanje dobre saradnje između zemalja od kojih su neke bile na suprotnim zaraćenim stranama.

Forum se održava u vrijeme novih tenzija između dvije Koreje, nakon što je Sjeverna Koreja počela izvoditi raketne testove tumačeći to "odgovarajućim upozorenjem" Sjedinjenim Američkim Državama i Južnoj Koreji te odgovorom na njihovo održavanje zajedničkih vojnih vježbi.

Rezolucije UN-a zabranile su Sjevernoj Koreji lansiranje raketa kratkog, srednjeg ili dugog dometa, a za 2019. godinu se očekivalo da će predstavljati period pomaka u odnosima dvije zemlje.

Medijska industrija i popularna kultura već odavno imaju veliku ulogu u međudržavnim odnosima dvije Koreje, naročito u obliku uticaja koji proizvodi iz Južne Koreje imaju u Sjevernoj.

Unaprijeđenje odnosa dvije Koreje, te njihovo ujedinjenje do 2045. godine također su ciljevi o kojima se razgovaralo tokom Foruma, uz ulogu medija u ovom procesu, a sve sesije s ovog skupa putem radija prenose se i u Sjevernoj Koreji.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Mediji - Izrael se suočava sa velikim strateškim porazom

Premijer Južne Koreje i visoki predsjednički savjetnici podnijeli ostavke nakon izbornog poraza

Uvjerljiva pobjeda opozicije na parlamentarnim izborima u Južnoj Koreji

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'