Ekonomija     | 20.08.2019. 13:05 |

Pokrenute aktivnosti za ocjenu zahtjeva za izdavanje okolinske dozvole GIKIL-u

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 20. augusta (FENA) - Nakon što su se stekli uslovi za nastavak postupka izdavanja okolinske dozvole privrednom društvu "Global Ispat Koksna Industrija d.o.o. Lukavac" (GIKIL), komisija za ocjenu zahtjeva, imenovana od Federalnog ministarstva okoliša i turizma, pokrenula je neophodne aktivnosti, te bi okolinska dozvola GIKIL-u trebala biti izdata u što skorije vrijeme. 

Zahtjev za izdavanje okolinske dozvole GIKIL je uputio Federalnom ministarstvu okoliša i turizma 2. oktobra 2018. godine, ali je postupak bio prekidan zbog proceduralnih pitanja, saopćeno je iz GIKIL-a.

- Pored vodnog akta, presudom Općinskog suda u Lukavcu od 17. maja 2019. godine stekli su se svi uslovi i za nastavak upravnog postupka ocjene zahtjeva za izdavanje okolinske dozvole. U ovom momentu, stručna komisija koja je imenovana od nadležnog ministarstva aktivno radi na svom dijelu zadatka, tako da se nadamo što skorijem pozitivnom ishodu - kazala je menadžer za okoliš u GIKIL-u Emra Halilović.

Pribavljanju okolinske dozvole i nastavku aktivnosti prethodilo je pribavljanje vodne dozvole u februaru ove  godine, a rokovi i aktivnosti se redovno prate i na terenu.

 

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

GIKIL pustio u rad savremeno postrojenje za prečišćavanje tehnoloških otpadnih voda

Lemeš: ArcelorMittalu Zenica ne mora biti produžena okolinska dozvola

Begić: Upućena inicijativa za nastavak rada GIKIL-a

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu