Svijet     | 20.08.2019. 13:02 |

Conte će govoriti u Senatu kako bi branio svoju vladu

FENA Internet

RIM, 20. augusta  (FENA)- Populistička koalicija koja je na vlasti u Italiji 14 mjeseci čini se da bi mogla u utorak konačno krahirati nakon višemjesečnih sukoba i zastoja utirući put za "nepredvidiv" ishod.

Premijer Giuseppe Conte trebao bi govoriti u Senatu u 15 sati, dvije sedmice nakon što je njegov zamjenik Matteo Salvini neočekivano dao do znanja da želi srušiti vladu.

Conte će, očekuje se, braniti svoju vladu i uzvratiti Salviniju i tada se suočiti s glasanjem o povjerenju ili spontano podnijeti ostavku predsjedniku Sergiu Mattarelli.

Prema mišljenju analitičara Barclays Bank Fabia Foisa, "taj korak će službeno potaknuti jednu od najnepredvidljivijih kriza vlade u modernoj talijanskoj povijesti".

Parlamentarno glasanje još nije zakazano i velika je neizvjesnost oko toga kako će se politička previranja završiti.

Međutim, očekuje se da će Conte podnijeti ostavku kasnije tokom dana, što otvara put predsjedniku Sergiju Mattarellu da pokrene formalne konsultacije sa strankama kako bi vidio može li se formirati nova koalicija, prenosi Reuters.

Politički izvori rekli su Reutersu u ponedjeljak da je opoziciona Demokratska stranka Italije održala "dobre", inicijalne kontakte s  Pet zvijezda  zbog mogućnosti formiranja nove koalicije.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Tajani: Italija je otvorena za nove sankcije izraelskim neprijateljima

Velika operacija protiv milanskih firmi povezanih s mafijom 'Ndrangeta

Tajani pozvao Iran na uzdržanost

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'