Kultura     | 20.08.2019. 15:00 |

RCC podržava mlade filmske autore na Sarajevo Film Festivalu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 20. augusta (FENA) – Vijeće za regionalnu saradnju (RCC) je treći put pokrovitelj nagrade "Srce Sarajeva“ za najbolji studentski film na 25. Sarajevo Film Festivalu (SFF).

Intencija RCC-a je podržati kreativne mlade filmske autore na putu njihovog profesionalnog razvoja, jer su, kako ističu, mladi ljudi važni.

- Zadovoljstvo nam je da već treću godinu podržavamo takmičarski program studentskog filma, a naročito jer se uklapa u ono što Vijeće za regionalnu saradnju radi - rekla je generalna tajnica RSS-a Majlinda Bregu.

Izrazila je nadu da će među 14 filmova koji se takmiče ove godine vidjeti neka nova nadahnuta i interesantna ostvarenja.

S druge strane, dodala je ona, to je poruka mladim ljudima koji žele svakodnevno gledati ili snimati filmove, videa i slično svojim mobilnim telefonima, odnosno "dobra poruka svim filmofilima je da vas mi podržavamo!“

Projektom podrške takmičarskom programu studentski film, koji je pokrenut 2017. godine, RCC pomaže i kontinuirano potiče regionalnu saradnju na polju kreativnosti i umjetnosti mladih, čime se promovira rad mladih i talentiranih budućih filmskih radnika i to na samom početku njihovih karijera.

Program obuhvata igrane, dokumentarne i animirane studentske filmove u trajanju do 60 minuta, koji su nastali u okviru nastavnog procesa regionalnih filmskih škola, fakulteta i akademija.        

Kako je iz RCC najavljeno, pobjednik takmičarskog programa za najbolji studentski film bit će proglašen 23. augusta 2019. godine.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Bregu: Krajnje je vrijeme za definiranje budućnosti našeg regiona 

RCC - Otvorene nominacije za izbor Žene preduzetnice godine sa zapadnog Balkana za 2023. godinu

Filmom 'Samo kad se smijem' započelo obilježavanje Dana ljudskih prava u kinu Meeting Point

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'