Svijet     | 20.08.2019. 14:53 |

Tusk kritikuje Johnsona zbog zahtijeva za povlačenjem backstopa

FENA Internet

BRUXELLES,  20. augusta (FENA) - Predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk izjavio je u utorak da su zahtjevi britanskog premijera Borisa Johnsona da se odustane od takozvane odrednice Brexita o "backstopu"  prerasli u traženje povratka britanske kontrole nad irskom granicom.

Tusk je reagovao na pismo u kome Johnson navodi da backstop - klauzula osiguranja u sporazumu o Brexitu kojom se čuva otvorena granica između Irske i Britanije nakon što London napusti EU - mora biti ukinut prema Britaniji kako bi ratifikovala sporazum o razlazu.

- Backstop je mjera osiguranja kako bi se izbjegla "tvrda" granica. Oni koji su protiv backstopa ne predlažu realne alternative i zapravo podržavaju ponovnu uspostavu granica - piše Tusk u tweetu.

Njegove stavove ponovila je Evropska komisija, koja je saopćila da je backstop jedini put koji su do sada dogovorili blok i Ujedinjeno Kraljevstvo kojim bi se izbjeglo ponovo uvođenje pune granične kontrole na irskoj granici. EU je poručila Johnsonu da neće promijeniti svoje uslove za sporazum o razlazu, prenosi Reuters.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Macron: Francuskoj je potreban 'red, red i red' za suzbijanje nemira

Šema nagodbe britanske vlade nakon Brexita za građane EU je nezakonita

Putin: Ruski gubitak povjerenja u Zapad otežao bi postizanje rješenja ukrajinskog sukoba

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu