Bosna i Hercegovina     | 20.08.2019. 15:37 |

Delegacija iz Brčko distrikta i Bukvarević o problemima brčanskih boraca

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 20. augusta (FENA) - U sjedištu Vlade Federacije Bosne i Hercegovine danas je održan sastanak ministra za pitanja boraca i invalida u Vladi FBiH Salke Bukvarevića s delegacijom iz Brčko distrikta, a razgovarano je aktuelnoj problematici s braniocima protiv kojih se vode sudski procesi te implementaciji Zakona o pravima demobiliziranih branilaca i članova njihovih porodica.

Šef Službe za boračko-invalidsku zaštitu i civilne žrtve rata Brčko distrikta BiH Senad Bešić naveo niz problema s kojima se suočavaju u samoj implementaciji Zakona zbog specifičnosti zakonskih okvira u ovom dijelu BiH, ali je najavio da će učiniti sve kako branioci mogli ostvariti svoja prava.

Ministar Bukvarević je pozvao da se uključe u donošenje rješenja da bi branioci s prebivalištem u Brčko distriktu mogli ostvariti zakonski definirana prava.

Podsjetio je da su ovim Zakonom obuhvaćeni svi demobilizirani branioci bez obzira na to gdje žive, ukoliko ispunjavaju uvjete propisane Zakonom, a u ove svrhe Federalna vlada izdvojila je dodatnih 50 miliona KM na godišnjem nivou.

Govoreći o sudskim procesima koji se vode protiv branilaca ministar Bukvarević je podsjetio da je riječ o izuzetno skupim procesima te da su porodice branilaca koji su optuženi ili osumnjičeni zbog dugotrajnosti postupaka koji iziskuju značajna materijalna sredstva dovedene u stanje potrebe.

S tim u vezi potrebno je, smatra, ojačati saradnju i komunikaciju Fondacije na federalnom nivou i fondacija na kantonalnim nivoima da bi se mogle razmjenjivati informacije i kvalitetnije pomoći braniocima.

Podsjetio je da je potrebno da se svi uključe u rad fondacija i da pomognu našim braniocima jer je evidentan pokušaj izjednačavanja žrtve i agresora što je nedopustivo, saopćeno je iz Kabineta ministra Bukvarevića.

Prisutni su podsjetili i na inicijativu člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića za formiranje Centra za istinu i pravdu koji će se baviti otkrivanjem i prijavljivanjem ratnih zločinaca gdje god da se nalazili te su istakli podršku za djelovanje ovakvog centra.

Sastanku su prisustvovali pomoćnik ministra za pitanja evidencija iz oblasti vojne obaveze Martin Frančešević, predsjednik Koordinacije boračkih organizacija Armije RBiH Sabahudin Ramić i predsjednik Fondacije za pružanje pravne pomoći pripadnicima branilačke populacije Esad Delić.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Delić: Kriteriji koje usvajatelji moraju ispunjavati trebaju biti oštri i štititi najbolje interese djeteta

Tribina NiP--a: Brčko distrikt treba da bude mjesto koje ekonomski i politički spaja u BiH sve politike

Danas isplata mirovina za veljaču

Promo

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo

TP 'Intera' Mostar: Radionica o digitalizaciji procesa u MSP

Alma Ras: Slavimo uspjeh s uposlenicima od preko deset i dvadeset godina izvrsnosti