Ekonomija     | 20.08.2019. 15:31 |

Cazin među vodećim gradovima u BiH po poljoprivrednoj proizvodnji (VIDEO)

FENA Muhamed Hadžibegić

SARAJEVO, 20. augusta (FENA) - Grad Cazin jedan je od vodećih u Federaciji BiH kada je u pitanju poljoprivredna proizvodnja.

Sa 3.000 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava Cazin je na samom vrhu u Bosni i Hercegovini, a najveći je i pojedinačni proizvođač mlijeka u BiH. Među vodećim u BiH je i u proizvodnji malina, jagodičastog voća, povrća, a razvijena je staklenička proizvodnja. Također, Cazin ima i brendiran kestenov med kao geografsku oznaku.

U Gradskoj upravi cijene taj potencijal, što govori i činjenica da su jedna od rijetkih lokalnih samuprava koja izdvaja poticaje za poljoprivredne proizvođače.

Gradonačelnik Cazina Nermin Ogrešević izjavio je da bi se Federacija i USK morali strateški postaviti prema razvoju poljoprivrede, za koju postoji dobar temelj.

- U Cazinu ima 120 biznisa registrovanih samo u mljekarstvu, a država treba uraditi strategiju kako bi znali u kojem pravcu kanališemo razvoj poljoprivrede i onda će biti napretka - naveo je Ogrešević.

Uz takav trend u poljoprivredi, ali i drugim segmentima, vidljivi su pomaci i u broju zaposlenih.

Ogrešević je dodao da po zvaničnim statistikama raste broj registrovanih firmi i obrta što dovodi do povećanja broja zaposlenih.

I ova sredina, poput ostalih u BiH, susreće se sa problemom odlaska mladih, međutim na taj proces gledaju kao šansu za još bolje rezultate. Naime, 12.000 Cazinljana u dijaspori smatraju značajanim generatorom razvoja i ideja, te investicija.       

Ogrešević je istakao da postoje primjeri malih i velikih biznisa koje su pokrenuli ljudi iz Cazina koji su prethodno stekli određene vještine u inostranstvu.

Po njegovim riječima, gradska uprava je u stalnom kontaktu sa dijasporom i da konstantno pronalaze načine da njihove vještine i kapital iskoriste za razvoj Cazina.

Pogledajte http://fena.ba/video/3284

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1o7kk_LQ35AOS805UYHT3Ivzgo7_CzVyg?usp=sharing

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Proizvođači presadnica traže više sredstava iz federalnog proračuna

Bradara i Hrnjić na Kupresu: Podrška lokalnoj proizvodnji

Dok se krumpir uvozi iz drugih zemalja, domaći poljoprivrednici bore se s crnim tržištem

Promo

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo

TP 'Intera' Mostar: Radionica o digitalizaciji procesa u MSP

Alma Ras: Slavimo uspjeh s uposlenicima od preko deset i dvadeset godina izvrsnosti