Bosna i Hercegovina     | 20.08.2019. 16:24 |

Novi komandant EUFOR-ovog Višenacionalnog bataljona

FENA Saopćenje

 

SARAJEVO, 20. augusta (FENA) - Komandat EUFOR-a generalmajor Reinhard Trischak izvršio je primopredaju dužnosti komandanta Višenacionalnog bataljona između pukovnika Alfreda Sanza i pukovnika Manfreda Leitnera.

Novi komandat glavnog operativnog sastava EUFOR-a, Višenacionalnog bataljona, prethodno je služio u misiji na Kosovu i u Čadu. On od pukovnika Sanza preuzima ujedinjenu, koherentnu i izuzetno sposobnu vojnu jedinicu koja djeluje pod geslom “Jedna misija, jedan tim ” i koja je povećena kulturi multinacionalosti, vrijednostima i duhu operacije “Althea“ EUFOR-a.

- Prisustvo EUFOR-a pojačava osjećaj sigurnosti kod stanovništva. Mi moramo zadržati otvoreno, vidljivo i opipljivo prisustvo u ime Evropske unije kako bismo pokazali i uvjerili građane BiH da nam je stalo do njihove sigurnosti. Vaša posvećenost kao i posvećenost Višenacionalnog bataljona tome da sve bude obavljeno i to na ispravan način predstavlja primjer onoga šta mi radimo - izjavio je generalmajor Trischak odajući priznanje pukovniku Sanzu na njegovom vođstvu.

Odlazeći komandant bataljona iskoristio je priliku da se obrati svojim vojnicima: “Zahvaljujem vam se na vašoj odanosti, spremnosti i kolegijalnosti. Bila mi je čast služiti kao vaš komandant u proteklih šest mjeseci. Vi ste ispunili misiju i izvršili sve dodijeljene zadatke bez ijednog incidenta”.

Nakon primopredaje komandne dužnosti, komandat EUFOR-a generalmajor Trischak odlikovao je pukovnika Sanza medaljom za službu u operaciji “Althea“. Više od 100 vojnika Višenacionalnog bataljona dobilo je medalje zajedno sa svojim odlazećim komandantom.

Novi komandant Višenacionalnog bataljona na budućnost gleda s povjerenjem: “Zajednički, stojeći jedni uz druge, bićemo u stanju nositi se sa izazovima pred nama i ispuniti našu misiju za EUFOR.”

Višenacionalni bataljon čine vojnici iz Austrije, Mađarske i Turske, koji će ponovo imati vodeću ulogu u ovogodišnjoj vježbi “Brzi odgovor”, koja se održava u jesen 2019.

- Višenacionalni bataljon EUFOR-a će za tu priliku biti ojačan elementima rezervnih snaga i ostvarivat će blisku saradnju s lokalnim vlastima u BiH u uvježbavanju vještina potrebnih u opsežnim operacijama podrške miru - najavljuju iz EUFOR-a.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Zapovjednik EUFOR-a kod gradonačelnika Brčkog

Otvoren odjel fizikalne terapije u Staračkom domu Tomislavgrad

Bećirović pozvao EUFOR da dosljedno implementira Rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a

Promo

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo

TP 'Intera' Mostar: Radionica o digitalizaciji procesa u MSP

Alma Ras: Slavimo uspjeh s uposlenicima od preko deset i dvadeset godina izvrsnosti