Regija     | 20.08.2019. 17:07 |

Severna Makedonija i Srbija potpisale protokole o zajedničkoj kontroli

FENA Agencije

SKOPLJE, 20 kolovoza (FENA) - U Skoplju je u utorak potpisano pet protokola o provođenju Sporazuma o zajedničkoj kontroli na prijelazu Preševo-Tabanovce, čija bi primjena trebalo da počne za manje od nedelju dana.

Za putnike i teretnjake koji iz Srbije idu ka Sjevernoj Makedoniji granične službe Srbije će sprovoditi izlaznu kontrolu na području Sjeverne Makedonije na graničnom prijelazu Tabanovce, prenosi Beta priopćenje Ministarstva financija Srbije.

Za one koji putuju iz Sjeverne Makedonije ka Srbiji izlazna kontrola makedonskih graničnih službi bit će na području Srbije, na graničnom prijelazu Preševo.

Protokol u okviru Sporazuma koji preciznije uređuje sva pitanja koja se tiču zajedničke carinske kontrole u putničkom i teretnom, potpisali su zamjenik direktora Carine Srbije Veselin Milošević i direktor Carinske uprave Sjeverne Makedonije Đoko Tanasoski. 

U razgovoru je konstatirano da su Srbija i Sjeverna Makedonija strateški povezane, te će 26. kolovoza biti potpisan i Sporazum o uzajamnom priznavanju statusa Ovlaštenog privrednog subjekta (AEO).

-To će dodatno ubrzati carinski postupak, smanjiti troškove i zadržavanja na granici, čime će biti načinjen veliki korak u pravcu olakšavanja prekogranične trgovine, jer će kompanije koje imaju ovaj status, iste koristi moći da uživaju i van granica zemlje u kojoj su ga stekle -navodi se u priopćenju.

U Skoplju je potpisan i Protokol ministarstava unutrašnjih poslova dvije zemlje o načinu obavljanja graničnih provjera. 

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

Skupština Srbije: Lokalni i beogradski izbori 2. lipnja

Mojsilović: Do kraja mjeseca dostavit ćemo Vučiću prijedlog za način služenja obveznog vojnog roka

EU službeno uvjetuje integraciju Srbije normalizacijom odnosa s Kosovom

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta