Svijet     | 20.08.2019. 19:16 |

Rusija i Kina optužuju SAD da 'raspiruje vojne napetosti'

FENA Internet

MOSKVA, 20. augusta (FENA) - Rusija i Kina optužile su Sjedinjene Američke Države da raspiruju vojne napetosti, nakon što je Washington testirao konvencionalni krstareći projektil.

Rusko Ministarstvo vanjskih poslova poručilo je da se neće dati uvući u utrku u naoružanju.

Pentagon je u ponedjeljak objavio da je testirao konvencionalni krstareći projektil, koji je pogodio metu nakon više od 500 kilometara leta, što je prvi takav test od raskida INF sporazuma.

SAD se 2. augusta povukao iz Sporazuma o eliminaciji nuklearnih projektila kratkog i srednjeg dometa - INF, sklopljenog s Rusijom 1987. godine, optuživši Moskvu da ga krši, što Kremlj odbacuje.

Testiranje krstarećeg projektila bilo bi zabranjeno po INF-u.

- Washington je očito krenuo putem eskalacije vojnih napetosti - rekao je zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov.

Dodao je da se Rusija ipak neće dati "uvući u skupu utrku u naoružanju" i ne planira raspoređivati nove projektile ako SAD to ne učini prvi, prenosi Al Jazeera Balkans. 

Kina je, također, izrazila zabrinutost.

Glasnogovornik kineskog Ministarstva vanjskih poslova Geng Shuang rekao je da testiranje projektila pokazuje da SAD potiče novu utrku u naoružanju i sukobe, što će imati ozbiljne negativne posljedice za regionalnu i globalnu sigurnost.

- Savjetujemo američkoj strani da napusti zastarjele pojmove iz hladnoratovskog razmišljanja i igre u kojima jedna strana mora izgubiti, a druga dobiti te da bude suzdržana u razvoju oružja - kazao je on.

Suang je, također, rekao da bi se stav pojedinih zapadnih zemalja i njihovo ponašanje u vezi s protestima u Moskvi mogao shvatiti kao miješanje u unutrašnje poslove Rusije.

- Podržavamo stav ruskih vlasti. To je primjer miješanja u ruska unutrašnja pitanja - kazao je on.

Kako je naglasio, alarmantno je da u ovoj situaciji određene zapadne zemlje "izviru niotkuda i preduzimaju zloćudne akcije".

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Putin razgovarao s čelnicima država Sahela, dogovorio sigurnosnu i ekonomsku saradnju

Kirgistan traži od svojih građana da odgode nepotrebna putovanja u Rusiju

Rusija traži novu sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a o NATO-ovom bombardiranju SR Jugoslavije

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo