Bosna i Hercegovina     | 21.08.2019. 08:59 |

Na fakultetima u Banjoj Luci ima slobodnih mjesta i u drugom upisnom roku

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 21. augusta (FENA) – Raspisan je konkurs za upis studenata u drugom upisnom roku, za sve cikluse studija na Univerzitetu u Banjoj Luci u akademskoj 2019/2020. godini.

U drugom upisnom roku na prvu godinu prvog ciklusa studija na Univerzitetu u Banjoj Luci planiran je upis 883 studenata.

Kako je predviđeno, na svih 17 organizacionih jedinica planiran je upis 125 brucoša, koji će se školovati na teret budžeta.

Na sufinansiranju ima mjesta za 565 buduća akademca, dok 33 studenta mogu da se upišu u kategoriji samofinansiranje. Također, ima mjesta i za 113 brucoša sa statusom strani državljani, kao i 47 studenata koji će se školovati kao vandredni studenti.

Iz banjalučkog Univerziteta su potvrdili da najviše slobodnih mjesta ima na Filološkom fakultetu (93), Prirodno-matematičkom fakultetu (79), Filozofskom (62), Fakultetu političkih nauka (74), Elektrotehničkom (58) Mašinskom fakultetu (51)...

Na drugom ciklusu studija planirano je da se u akademskoj 2019/2020. godino upiše ukupno 890 studenata, a na trećem ciklusu na devet organizacionih jedinica planiran je upis 144 akademaca.

Prijavljivanje kandidata, koji planiraju upisati prvi ciklus studija počinje 26. augusta, a završava 6. septembra (prijem dokumenata se vrši svaki radni dan).

Polaganje prijemnog ispita je 9. septembra na svim organizacionim jedinicama. Objavljivanje rezultata konkursa je do 11. septembra, a upis primljenih kandidata počinje 16. septembra i traje do 20. septembra.

Konkurs za upis studenata na drugi i treći ciklus studija otvoren je od 17. juna do 16. oktobra 2019. godine, do kada će kandidati moći predati svoje prijave.

Informacije o rangiranju prijavljenih kandidata, konačnoj rang-listi i rokovima za upis bit će dostupne najkasnije do 21. oktobra 2019. godine na internet stranicama fakulteta/Akademije umjetnosti.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Koji su ključni problemi visokog obrazovanja u FBiH?

Bošnjak: Visoko obrazovanje ključno za društvenu povezanost i ekonomski rast

ZDK - Vlada podržava unapređenje materijalnog položaja zaposlenih na univerzitetu u Zenici

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!