Magazin     | 21.08.2019. 09:56 |

Legendarni Lunar stiže u Mostar i predstavlja monografiju From zagreb With Love

FENA Saopćenje

MOSTAR, 21. kolovoza (FENA) - U pripremi je realizacija 8. izdanja mostarskog Street Arts Festivala, koji će se održati od 1. do 8. rujna i ugostiti 20 muralista i grafitera.

Kao uvertira u nadolazeći festival održat će se promocija knjige jednog od značajnijih street art umjetnika iz Hrvatske, kao i regije, Slevena Kosanovića Lunara, koji će u nedjelju, 25. kolovoza, u bašti Ćorovića kuće u Mostaru u 20 sati predstaviti svoju monografiju "From Zagreb With Love".

Kosanović će također oslikati i grafit u svom stilu na zidu Galerije Virus te započeti umjetničke intervencije ovogodišnjeg festivala, najavili su organizatori.

Knjiga "From Zagreb With Love" slikovito prikazuje njegove grafiterske avanture te umjetnički i istraživački rad u raznim poljima suvremene umjetnosti te je kao takva relevantan zapis povijesti razvoja umjetnosti grafiterstva kao likovnog umjetničkog pravca u istočnoj Europi.

"Rado se odazivam u Mostar, a posjećivao sam ga često između 2000. i 2010. godine. Zadovoljstvo mi je što imam priliku predstaviti svoju knjigu koju doživljavam kao ljubavnu poruku koja dolazi iz mog rodnog Zagreba i koju imam potrebu širiti kuda god išao", ističe Lunar.

Inače, na ovogodišnjem Street Arts Festivalu sudjelovat će umjetnici iz Mostara koji tradicionalno podržavaju festival od njegovih početaka, kao i nove mlade snage koje će prvi puta oslikavati murale, a stići će i umjetnici iz drugih gradova BiH te Hrvatske, Srbije, Italije, Španjolske i Brazila.

"Oduvijek sam se divila umjetnicima koji oslikavaju murale, za mene je to jedna od najzanimljivijih vrsta umjetnosti i veselim se što imam priliku oslikati svoj prvi mural", riječi su 15-godišnje Ive Pažin iz Mostara, najmlađe učesnice ovogodišnjeg festivala.

Festival će službeno biti otovren 1. rujna u 20 sati u Galeriji Mujaga, gdje će u suradnji sa Zanart udruženjem biti organizirana prva samostalna izložba mostarske umjetnice Dolores Veledar Perić.

Nakon izložbe, istu večer na nekadašnjem glavnom sportskom okupljalištu mladih - partizanovom igralištu, bit će otvoren muzički program PartYzen, koji će se nadovezati na konceptualni program Grad IDEAA kojeg predvodi arhitektica Senade Demirović . Na događaju će nastupiti Dubwise kolektiv „Jah Forcefield“ iz Sarajeva, a publika će imati priliku da se upozna s novom lokacijom i idejom urbane rekonstrukcije prostora igrališta.

Nakon prvog dana festivala počet će oslikavanje murala i kreativna energija ovogodišnje umjetničke priče počet će se širiti cijelim gradom.

Festival se održava uz podršku Grada Mostara, Jagermeistera, Vijeća mladih Grada Mostara, veleposlanstava Španjolske, Njemačke, Italije i Brazila te brojnih donatora koji su prepoznali njegovu važnost.

Ovaj umjetnički projekt realizira se uz moralnu i partnersku podršku nevladinih organizacija OKC-a Abrašević, Udruženja Fora, Agencije lokalne demokracije Mostar i brojnih drugih suradnika i prijatelja festivala.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

U subotu otvaranje panoramskog kotača u Mostaru

U Mostaru izložba i proglašenje najboljih radova u sklopu Dana frankofonije

Obavijest za građane Splitske ulice u Mostaru

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo