Svijet     | 21.08.2019. 10:44 |

Johnson započeo diplomatski maraton, danas u Berlinu s kancelarkom Merkel

FENA Internet

BERLIN, 21. augusta (FENA)  - Novi britanski premijer Boris Johnson počinje u srijedu diplomatski maraton, najprije u Berlinu, a potom u Parizu i na G7 u francuskom Biarritzu, u pokušaju da partnerima nametne svoju viziju Brexita. 

Na prvom putovanju u svojstvu premijera, nasljednik Therese May, očekuje se oko 16 sati u Berlinu, gdje će biti dočekan uz vojne počasti prije susreta s Angelom Merkel, prenosi  AFP.

Dvojica čelnika "već su jednom razgovarali telefonom, ali sjedenje za stolom za raspravu o Brexitu i drugim evropskim temama je, naravno, korisno", rekla je  glasnogovornica Merkel.

Nakon sastanka nije zakazana press konferencija, nego samo izjave prije nego susret počne.

Sljedećeg dana „BoJo“ će u Elyseeju imati sastanak sa Emmanuelom Macronom.

Ovaj diplomatski slijed bit će zaključen u Biarritzu prvim sudjelovanjem britanskog konzervativnog lidera na samitu G7,  gdje će imati razgovor s Donaldom Trumpom, čvrstim zagovornikom beskompromisnog Brexita.

Američki predsjednik rekao je da je "nestrpljiv" da upozna muškarca kojeg neki nazivaju "britanskim Trumpom", s kojim je već nekoliko puta razgovarao telefonom, piše AFP.

U središtu sastanaka su novi prijedlozi Johnsona da se po svaku cijenu postigne Brexit, sa ili bez sporazuma, 31. oktobra.

U pismu Donaldu Tusku, predsjedniku Evropskog vijeća, u ponedjeljak je Johnson ponovio svoje protivljenje takozvanoj odredbi o "backstopu" ili "sigurnosnoj mreži" u Irskoj.  Ta odredba je sadržana  u sporazumu o Brexitu  koji je  sa EU sklopila  May.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Boris Johnson odbacio kritični izvještaj o njegovom ponašanju kao 'šaradu'

Šema nagodbe britanske vlade nakon Brexita za građane EU je nezakonita

Boris Johnson se povukao iz utrke za novog britanskog premijera

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu