Bosna i Hercegovina     | 21.08.2019. 12:29 |

Preinačene prvostepene presude u predmetu Dragan Marjanović i drugi

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 21. augusta (FENA) - Vijeće Odjela I za ratne zločine Apelacionog odjeljenja Suda Bosne i Hercegovine je nakon održane sjednice vijeća Apelacionog odjeljenja u krivičnom predmetu protiv optuženih Dragana Marjanovića, Saše Gavranovića, Vitomira Devića, Zorana Šljuke i Dragomira Kezunovića donijelo presudu kojom se žalbe Tužilaštva Bosne i Hercegovine i branioca optuženog Dragomira Kezunovića odbijaju kao neosnovane, dok se uvažavaju žalbe branilaca optuženih Dragana Marjanovića, Saše Gavranovića, Vitomira Devića i Zorana Šljuke, saopćeno je iz Suda BiH.

Shodno tome presuda Suda Bosne i Hercegovine, preinačava se u dijelu odluke koji se odnosi na krivičnopravnu sankciju, na način da se optuženi Marjanović, Gavranović, Dević i Šljuka, za krivično djelo zločini protiv čovječnosti iz člana 172. a sve u vezi s odredbom člana 180. i člana 29. KZBiH, za koje su prvostepenom presudom oglašeni krivim, osuđuju na kazne zatvora i to: Dragan Marjanović na kaznu zatvora u trajanju od 14 (četrnaest) godina, Saša Gavranović, Vitomir Dević i Zoran Šljuka na kazne zatvora u trajanju od po 15 (petnaest) godina. 

U preostalom dijelu prvostepena presuda ostaje neizmijenjena.                                                                                                                                               

Prvostepenom presudom Suda BiH, optuženi Dragan Marjanović, Saša Gavranović, Vitomir Dević, Zoran Šljuka i Dragomir Kezunović, oglašeni su krivim, da su počinili krivično djelo zločini protiv čovječnosti iz člana 172. stav 1. tačka h), u vezi sa tačkom a) istog člana, a u vezi sa članom 29. i 180. stav 1. Krivičnog zakona BiH. Optuženi su prvostepenom presudom osuđeni na kaznu zatvora i to: Dragan Marjanović na kaznu zatvora u trajanju od 17 (sedamnaest) godina, Saša Gavranović na kaznu zatvora u trajanju od 17 (sedamnaest) godina, Vitomir Dević na kaznu zatvora u trajanju od 17 (sedamnaest) godina, Zoran Šljuka na kaznu zatvora u trajanju od 17 (sedamnaest) godina, Dragomir Kezunović na kaznu zatvora u trajanju od 14 (četrnaest) godina. 

U izrečene kazne zatvora Sud je optuženima uračunao i vrijeme provedeno u pritvoru. 

Protiv navedene presude žalbu je blagovremeno izjavilo Tužilaštvo BiH zbog odluke o krivičnopravnoj sankciji iz člana 300. stav 1. ZKP BiH, s prijedlogom da Apelaciono odjeljenje Suda BiH uvaži žalbu kao osnovanu, preinači prvostepenu presudu i optuženim izrekne kaznu zatvora u dužem trajanju. 

Također, žalbe su izjavili i branioci optuženih.

Branioci optuženih su dostavili Sudu i odgovore na žalbu Tužilaštva BiH, s identičnim prijedlogom da Sud BiH žalbu Tužilaštva BiH odbije kao neosnovanu. 

Tužilaštvo BiH nije dostavilo odgovor na žalbe branilaca. 

Na osnovu člana 304. ZKP BiH, dana 26.4.2018. godine, održana je javna sjednica pred vijećem Apelacionog odjeljenja u prisustvu tužioca Tužilaštva BiH, branioca optuženog Dragana Marjanovića, branioca optuženog Saše Gavranovića, branioca optuženog Vitomira Devića, branioca optuženog Zorana Šljuke, branioca Slavka Ašćerića, branioca optuženog Dragomira Kezunovića, a u odsustvu uredno obaviještenih optuženih Dragana Marjanovića, Saše Gavranovića, Vitomira Devića, Zorana Šljuke i Dragomira Kezunovića. Na održanoj sjednici tužilac i branioci optuženih su ukratko izložili izjavljene žalbe i odgovore, ističući da u cijelosti ostaju kod istih, saopćeno je iz Suda BiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Ruski vojni sud osudio čovjeka na 14 godina zatvora zbog saradnje s Ukrajinom

Sud BiH - Potvrđena optužnica u predmetu Veljko Brajić i drugi

Turković oglašen krivim za razbojništvo i osuđen na pet godina zatvora

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'