Stranačke aktivnosti     | 21.08.2019. 14:32 |

Saopćenje za javnost Nezavisnog bloka

FENA Saopćenje

Saopštenje za javnost zastupnice Nezavisnog bloka u PS BIH Aide Baručije nakon dostavljenog upita Ministarstvu odbrane BiH o regionalnom vojnom balansu

 „ Cjelokupna domaća i regionalna javnost svjedoči da Srbija i Hrvatska konstantno obnavljaju svoje naoružanje i opremu, nerijetko posljednjim rješenjima tehnike i tehnologije za vojne operacije. Regionalni vojni balans je daytonska garancija i to je osnov od kojeg se mora krenuti kada su u pitanju sve zvanične i nezvanične informacije upućene javnosti a odnose se na nabavku oružja i opreme u zemaljama regiona koje su garant Dejtonskog mirovnog sporazuma. Ministarstvo odbrane BiH ima obavezu da Parlament BiH izvijesti o ovim činjenicama jer članovi 4. i 5. vojnog dijela Dejtonskog mirovnog sporazuma podrazumijevaju potrebne kontrole regionalne ravnoteže u naoružavanju Srbije i Hrvatske.

Bosna i Hercegovina ima pravo da brine o svojoj sigurnosti a informacije iz medija moraju biti utvrđene i tu nema dvojbe. Iz nekih razloga za pojedine lidere u BiH ovo predstavlja tabu temu jer više razmišljaju o poziciji susjedne zemlje nego o svojoj zemlji i građanima koji ih skupo plaćaju.

U članu 1. Općih dijelova vojnih obaveza pomenutog sporazuma stoji kako se potpisnici slažu da je kontrola naoružanja od suštinskog značaja za stvaranje stabilnog mira u regionu. Budući da su neke potpisnice Dejtonskog sporazuma u proteklom periodu vršile nabavku naoružanja i vojne opreme, postoji osnov za zvanično utvrđivanje činjenica odnosno o utvrđivanju da li se poštuje vojni dio Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Ovo je pitanje na koje Bosna i Hercegovina mora konstantno ukazivati.

Dejtonski mirovni sporazum jasno je definisao prava i obaveze zemalja potpisnica pa tako i principe balansa naoružanja i opreme. Nije suvišno podsjetiti i na Aneks 1-B Sporazuma o regionalnoj stabilizaciji, posebno na član četiri i pet tj na “Mjere o subregionalnom naoružanju” kao i na “Sporazum o regionalnoj kontroli naoružanja” gdje je navedena potreba za uravnoteženu i stabilnu razinu odbrambenih snaga. Dakle imamo dovoljno pravnog osnova da brinemo o sebi, ne čekajući na druge.

Sa druge strane, ako neka zemlja na putu u NATO Savez kao potencijalna članica nije u stanju brinuti sama o svojoj sigurnosti i svom položaju, onda nije moguće očekivati da će faktori odlučivanja imati razumijevanje prema toj zemlji i njenom skorom priključenju u ovaj važan vojni savez. Iz navedenog proizilaze jasno definisane dileme koje nisu usmjerene ka pozivu na militariziranje ili ponovne sukobe nego na definisanje okvira kojim građani Bosne i Hercegovine mogu izvjesno dočekati trenutak i kazati da je njihova zemlja članica NATO Saveza,“ izjavila je Aida Baručija, zastupnica Nezavisnog bloka u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine nakon zvanično upućenog zastupničkog pitanja Ministartsvu odbrane BiH o balansu vojnih snaga u regionu.

 

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Nezavisni blok

Saopćenje za javnost Nezavisnog bloka

Saopćenje za javnost Nezavisnog bloka

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu