Ekonomija     | 21.08.2019. 14:53 |

Tribina u Goraždu - Poljoprivredna proizvodnja u konstantnom opadanju

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 21. augusta (FENA) - Poljoprivredna proizvodnja u Federaciji BiH je u konstantnom opadanju, a slična situacija je i na području  Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde - rečeno je  na javnoj tribinu održanoj povodom obilježavanja 50 godina organizovanog pčelarstva u Goraždu.

Istaknuto je da su pokazatelji iz „Zelenog izvještaja o stanju u oblasti poljoprivrede za 2018. godinu“ zabrinjavajući.  

Po riječima direktora VIP Drina – zadruga Ustikolina Semira Nevorića, najveći krah zabilježen je u malinarstvu. Proizvodnja jagodičastog voća koja je ranijih godina bilježila rast, doživjela je znatne padove.

- Ovaj problem počeo je još  2016 godine, a postao izraženiji dvije godine kasnije. To je uzrokovalo sniženje otkupne cijene maline i izostanak podsticajnih sredstava od  relevantnih državnih institucija. Proizvodnja maline je u FBiH dostizala do 30.000 tona i oko 60.000 poljoprivrednih proizvođača je živjelo direktno od toga. Međutim, u protekloj godini došlo je od znatnog kraha i do smanjenja do 40 posto proizvodnje maline – kazao je Nevorić.

Precizirao je da je i u BPK Goražde slična situacija. Novčana sredstva za podsticaje ranijih godina bila su znatno veća za razliku od ove godine.

U 2019.  planirano je oko  250.000  KM, što je neznatno u odnosu na potrebe i proizvodnju  na ovom području, smatra Nevorić.

- Osim malinarstva evidentirani su gubici i u drugim poljoprivrednim oblastima. Svaka proizvodnja, bilo da je riječ o biljnoj ili animalnoj, bilježi gubitke i susrećemo se sa problemom odliva stanovništva iz ruralnih područja i zapuštanja poljoprivrednih parcela. U narednih desetak godina,  ako kao država ne pristupimo strateškom planiranju, bojim se da će poljoprivredna proizvodnja  doživjeti krah – istakao je on.

Predsjednik Udruženja pčelara BPK Goražde Rehad Deljo smatra da se bez podrške države ne može mnogo učiniti.

- Poljoprivreda nam pada sedam do osam posto. Nemamo proizvodnje, nemamo ništa, trebamo ulagati u primarnu proizvodnju. Ogromni su debalansi u uvozu i izvozu hrane, uprkos tome što imamo perspektive, načine i mogućnosti da stanje popravimo. Samo treba znanje, volja i podrška države – ocjenjuje Deljo.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Čitluk: Miletićeva maslinova ulja ostvaruju vrhunske rezultate (VIDEO)

Proizvođači presadnica traže više sredstava iz federalnog proračuna

Bradara i Hrnjić na Kupresu: Podrška lokalnoj proizvodnji

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo