Ekonomija     | 21.08.2019. 15:36 |

Završne pripreme za ovogodišnji Sajam šljive u Gradačcu

FENA Saopćenje

GRADAČAC, 21. augusta (FENA) - Organizatori vrše posljednje pripreme za dolazak izlagača i posjetilaca na 46. međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije - Sajam šljive,  koji će biti održan od 28. do 31. augusta u Gradačcu.

- Postavlja se montažna hala, finaliziramo dogovore sa izlagačima i pripreme za što bolji doček zvanica i gostiju ovogodišnjeg sajma u Gradačcu - kazao je direktor firme 'Gradačački sajam' d.o.o. Gradačac Hašim Šabanović.

Očekuje da će se na sajmu predstaviti oko 310 izlagača iz Bosne i Hercegovine, okruženja i država Evropske unije.

- Raduje nas dolazak starih partnera i dugogodišnjih prijatelja. Na sajmu će se predstaviti i novi izlagači, među kojima i jedna firma za proizvodnju i preradu maslinovog ulja iz Italije – istaknuo je.  

I ove godine sajamske štandove krasit će kolektivne izložbe proizvođača i prerađivača hrane i pića, ali i pretećih djelatnosti u poljoprivredi.

Predstavit će se obrtničke komore, poljoprivredne zadruge, turističke zajednice, lokalni poduzetnici i firme iz Tuzlanskog, Sarajevskog i Posavskog kantona te Grada Zagreba koji je, s Obrtničkom komorom, partner ovogodišnjeg Sajma šljive.

Ta privredno-turistička manifestacija, nastala 1969. godine kao želja da se promovira šljiva i proizvodi od šljiva, potom i agrarni kompleks Bosne i Hercegovine, iz godine u godinu pruža izlagačima, poljoprivrednicima i naučnim radnicima ali i predstavnicima vlasti svih nivoa u Bosni i Hercegovini i šire da otvoreno progovore o stanju poljoprivrede i njenom budućem razvoju kroz prizmu primjene novih naučnih saznanja i tehnologija.

Tako će i ove godine biti održano stručno savjetovanje za poljoprivrednike na Poljoprivrednom gazdinstvu „Krušik“ u Donjem Skugriću (Modriča) i predavanje za pčelare na 2. Sajmu pčelarstva i pčelinjih proizvoda, koji će biti održan kao prateća manifestacija Sajma šljive.

Bit će dodijeljene sajamske medalje za kvalitetu izloženih proizvoda, 'Velike Krušikove medalje' za jaka i alkoholna pića te medalje za kvalitetu ocijenjenih medova.

- Ove godine posebno zahvaljujemo dugogodišnjim prijateljima, partnerima, sponzorima i medijskim pokroviteljima. Bit će to prilika da dodijelimo osam sajamskih plaketa za afirmaciju i unaprjeđenje međunarodnog sajam poljoprivrede i prehrambene industrije Sajma šljive - rekao je direktor Šabanović.

Kako je najavio, ceremoniji otvaranja Sajma prisustvovat će veliki broj zvanica iz države i regije, među kojima će biti Stjepan Mesić, bivši predsjednik Republike Hrvatske i dugogodišnji prijatelj gradačačkog sajma te Milan Bandić, gradonačelnik Zagreba, grada koji je drugu godinu zaredom partner te manifestacije.

- Očekuje se dolazak visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Valentina Inzka i Fadila Novalića, premijera Federacije Bosne i Hercegovine kao i delegacija kantonalnih vlada, općina i gradova u Bosni i Hercegovini - kazao je.

Plakete za afirmaciju i unaprjeđenje Sajma šljive bit će uručene dugogodišnjim prijateljima, partnerima i pokroviteljima manifestacije Stjepanu Mesiću i Milanu Bandiću, Županiji Posavskoj i Ministarstvu privrede Kantona Sarajevo, te izlagačima i sponzorima Lactalis BH d.o.o. Gradačac, Mlijekoprodukt d.o.o. Kozarska Dubica i Meggle d.o.o. Posušje kao i medijskom pokrovitelju Radio televiziji Tuzlanskog kantona.

Na Sajmu šljive sudjelovat će proizvođači sjemenskog i sadnog materijala, proizvođači i prerađivači voća i povrća, mesa i mesnih prerađevina, alata i mehanizacije, domaćih životinja.

U četiri sajamska dana, posjetioci će uživati u bogatoj ponudi proizvoda izloženih na oko 5.000 kvadratnih metara, otvorenog i zatvorenog sajamskog prostora.

Po najavama organizatora, ovogodišnji Sajam šljive pratit će brojne medijske kuće iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije. Pokrovitelj Vlada Tuzlanskog kantona i Ministarstvo privrede, Vlada Kantona Sarajevo.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

EU, bilateralni donatori i EBRD u partnerstvu sa Gradačcem podržali obnovu vodovodne mreže

Požar u objektu tržnog centra u Gradačcu

Privredna klima u Gradačcu sve bolja zahvaljujući brojnim projektima (VIDEO)

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo