Bosna i Hercegovina     | 21.08.2019. 15:31 |

Forto najavio korake u implementaciji izgradnje Tehnološkog parka na Šipu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 21. augusta (FENA) - Vlada Kantona Sarajevo planira poduzeti konkretne korake za izgradnju velikog Tehnološkog parka na lokalitetu Šip, koji bi Kanton Sarajevo ponudio IT firmama za njihov smještaj i rad.

To je na današnjem sastanku s predstavnicima IT firmi najavio premijer Kantona Sarajevo Edin Forto koji je dodatno pojasnio i viziju Vlade KS na koji način će razvijati izgradnju i funkcionisanje tog parka.

- Vlada Kantona Sarajevo će učiniti sve da već do kraja godine potpiše sporazume sa investitorima iz sektora informacijskih tehnologija o gradnji objekata u Tehnološkom parku na Šipu. Želimo na tu lokaciju dovesti hiljade visoko plaćenih stručnjaka, koji će biti motor razvoja Kantona. Kroz poreze i doprinose će se u kratkom roku vratiti sva ulaganja Vlade Kantona Sarajevo u cestovnu i drugu infrastrukturu - izjavio je Forto.

Suglašeno je kako je potrebno osigurati ambijent u kojem mladi ljudi žele da ostanu, rade i žive.

Predstavnici IT kompanija su se dogovorili da naredne sedmice održe sastanak kako bi formirali radno tijelo koje će biti zaduženo za preciziranje tehnoloških detalja koje bi prezentirali premijeru KS. 

Sastanku s Fortom i njegovim saradnicima su prisustvovali predstavnici kompanija Via Media, Mistral, Atlant BH, Dvokut PRO, Symphony, Klika, HUB387, Authority Partners, Studio Non – stop i Macline, saopćeno je iz Press službe KS.  

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Završen prvi dio sastanka Trojke, koja očekuje od Vlade da utvrdi federalni budžet naredne sedmice

Nikšić, Konaković i Forto danas o budžetu FBiH, energetici i zakonima EU

Od polovine 2024. godine građani FBiH neće morati donositi CIPS potvrde u banke

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu