Svijet     | 21.08.2019. 16:37 |

Formirano Suvereno vijeće u Sudanu

FENA Internet

KHARTOUM, 21. augusta (FENA) - Sudan je završio formiranje 11-članog Suverenog vijeća koje bi upravljalo zemljom u trogodišnjem prelaznom periodu do održavanja izbora, saopćio je portparol vladajućeg vojnog vijeća na konfereniji za novinare.

Suvereno vijeće predvodit će general pukovnik Abdel Fattah al-Burhan, koji je također član Prelaznog vojnog vijeća (TMC) koje vlada Sudanom od aprila, kada je vojska svrgnula veteranskog čelnika Omara Hassana al-Bashira.

Članovi Suverenog vijeća i premijer danas su položili zakletvu.

Prošle sedmice vodeća sudanska opoziciona alijansa imenovala je kao kandidata za premijera  ekonomistu Abdallu Hamdoka koji bi predvodio prelaznu vladu do izbora.

Sporazum o diobi vlasti potpisan u subotu otvara put za stvranje prelazne vlade i eventualne izbore. Sporazum također otvara put Suverenom vijeću kao najvišem organu vlasti u zemlji, ali značajno delegira izvršne ovlasti na kabinet ministara.

Sudeći po sporazumu, opozicionoj koaliciji dopušteno je pet članova u vijeću i još pet u vojsci, dok dvije strane zajednički biraju civila kao jedanestog člana.

Sporazum također otvara put 300-članoj Parlamentrnoj skupštini da služi tokom prelaznog perioda.

Glavni izazov novoj vladi predstavljat će ekonomska kriza nastala zbog manjka stranih valuta koje je rezultiralo nedostatak gotovog novca i redovima za hljeb, prenosi Reuters .

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Britanija sankcionirala kompanije koje finansijski podržavaju zaraćene strane u Sudanu

Njemačka najavila dodatnih 244 miliona eura humanitarne pomoći Sudanu

Francuska domaćin međunarodne konferencije o Sudanu, godinu dana od početka 'zaboravljenog' rata

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta