Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Najave     | 22.08.2019. 07:46 |

Tomislavgrad: Međunarodna speleološka i znanstveno-istraživačka ekspedicija

FENA Saopćenje

TOMISLAVGRAD, 22. kolovoza (FENA) - Speleološko društvo "Mijatovi dvori" iz Tomislavgrada organizira 10. Međunarodnu speleološku i znanstveno-istraživačku ekspediciju „Ponor Kovači - Izvor Ričine 2019“ koja će biti održana od 23. do 30. kolovoza ove godine.

Istraživanje će biti organizirano u okviru dvije sekcije, speleološke, koja će obuhvatiti bazna speleološka i speleoronilačka istraživanja te znanstvene, koja uz speleološka i biospeleološka, obuhvaća: geografska, geološka, hidrološka, arheološka, biološka, agronomska i druga istraživanja.

U okviru najavljene ekspedicije namjera organizatora je nastaviti istraživanja ogromnog podzemnog sustava Ponor Kovači-Izvor Ričine, a u slučaju nepovoljnih hidroloških uvjeta nastavili bi istraživati brojne jame i špilje koje se nalaze na obližnjim masivima planina Grabovice,Tušnice, Ljubuše, Vrana, Kamešnice, Čvrsnice i Dinare.

Prvog dana ove jubilarne desete Međunarodne ekspedicije u 19 sati na Trgu gange i hajdučke družine u Tomislavgradu biti će prikazan Speleološki film, a nakon toga i promocija knjige grupe autora istraživača “Špiljski trpski lokaliteti Bosne i Hercegovine s osvrtom na natura 2000 područje”.

Program se nastavlja sat vremena kasnije u galeriji Kulturno informativnog centra u Tomislavgradu gdje će biti priređena izložba fotografija "Speleolozi - astronauti u zemlji”.

Suorganizatori 10. Međunarodne speleološke i znanstveno-istraživačke ekspedicije su Udruga „Naša baština“, Tomislavgrad - Zagreb BIOSPELD - Biospeleološko društvo u Bosni i Hercegovini te ADIPA – Društvo za istraživanje i očuvanje prirodoslovne raznolikosti Hrvatske.

Smještaj ekspedicijskog kampa ove godine kao i prethodnih bit će u planinarskom domu Planinarskog društva Orlova Stina na Blidinjskom jezeru.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Federalni ministar za pitanja branitelja posjetio Hercegbosansku županiju

Predstavljena knjiga 'Svjedok jednog vremena'

Taekwondo klub Novi Grad Sarajevo državni je prvak u kategoriji kadeta i juniora

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu