Svijet     | 22.08.2019. 13:42 |

Vakcinu protiv kolere dobilo 400.000 stanovnika Jemena

FENA Saopćenje

SANAA,  22. augusta (FENA) - Šestodnevna kampanja oralne vakcinacije protiv kolere obuhvatila je skoro 400.000 ljudi, među kojima skoro 65.000, djece ispod pet godina starosti u jemenskim gradovima   Adenu, Al Dhale’eu i Taizi, gdje je registrovan veliki broj sumnjivih slučajeva kolere i akutne dijareje, saopćeno je u četvrtak iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

U prvih nekoliko mjeseci u 2019. godini zabilježeno je povećanje prijavljenih slučajeva akutne dijareje u više od 95 posto oblasti širom Jemena. Između januara i kraj jula tekuće godine registrovano je skoro 536.000 sumnjivih slučajeva i 733 smrtna slučaja povezana s epidemijom. Djeca mlađa od pet godina perdstavljaju četvrtinu svih sumnjivih slučajeva, navodi WHO.

Kampanja vakcinacije, koju provode zdravstvene vlasti, UNICEF i WHO, omogućena je zahvaljujući GAVI-ju Alijansi za vakcinaciju, ivanrednom zdravstvenom i prehrambenom projektu Svjetske banke. 

- U jeku borbi u okolnim regijama, više od 800 zdravstvenih radnika, hrabrih muškaraca i žena, riskiralo je živote kako bi se domogli zajednica pogođenih kolerom - oni su istinski heroji - izjavio je   Altaf Musani, predstavnik WHO u Jemenu.

Od aprila 2017. epidemije kolere i akutne dijareje u Jemenu zahvatile su oko dva miliona ljudi i 3.500 smrtnih slučajeva povezanih s njima. Skoro trećinu od ukupnog broja čine djeca mlađa od pet godina od kojih je 711 preminulo. Epidemija tih bolesti u Jemenu ostala je najveća u svijetu, saopćila je u četvrtak WHO.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Najmanje 75 umrlih od kolere u Somaliji

Novi zračni napad na ciljeve Huta u Jemenu

Zračni udari američkih i britanskih aviona na položaje Huta u Jemenu

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta