Kultura     | 22.08.2019. 13:47 |

Beč - Aspern Seestadt je žensko naselje

FENA Saopćenje

SARAJEVO/BEČ, 22. augusta (FENA) - Janis Joplin, Hannah Arendt i Edith Piaf - ulice jednog od najvećih urbanih razvojnih projekata u Evropi Aspern Seestadt nose imena značajnih žena.

- U toku septembra ove godine iskusite na različitim mjestima u bečkom Aspern Seestadtu predstave koje su posvećene životima upravo tih historijskih ličnosti - navodi se.

Imenovanje ulica je doprinos austrijske prijestolnice, koja na popisu ukupno ima 4.002 muška imena ulica i 492 ženska imena. Disbalans koji se mora ispraviti, smatraju Bečlije.

- Odlukom da se ulice Aspern Seestadta nazovu ženskim imenima, podići će se udjel žena u tom aspektu sa 5 posto na 7 posto. Urbani centar na sjeveroistoku Beča je pametno naselje koji će do 2028. godine planskim razvojem ponuditi visokokvalitetno stanovanje za 20 hiljada ljudi, a u toku septembra se tu izvodi predstava 'Lebensstrassen' ili 'Ulice života'. Predstava govori o životima žena prema kojima su nazvane ulice i ponovo je uvrštena u repertoar pozorišta 'Theatar 7', a bit će izvođena na više lokacija od 15. do 25. septembra - saopćio je Eurocomm PR-Sarajevo.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Beč uvodi pametne trafostanice za energetsku efikasnost

Beč - Virtualni asistent za lakšu integraciju migranata

U Beču razvijen prvi štampani 'fantom mozga'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo