Ekonomija     | 23.08.2019. 15:30 |

Nagrade za najljepše uređeno dvorište, baštu i vrt u Tuzli (VIDEO)

FENA Saopćenje

TUZLA, 23. augusta (FENA) - Nagrade za najljepše uređeno dvorište, baštu, vrt ili balkon u Tuzlanskom kantonu dodijeljene su danas, a nagrađeni su konkurisali na Javni poziv kantonalne turističke zajednice.

Turistička zajednica ovim potezom nastojala je napraviti ugodniju sredinu za život i turizam. Najboljima, u šest kategorija, uručene su novčane nagrade od 100 do 1.500 KM.

Kantonalni ministar za trgovinu, turizam i saobraćaj Edin Buševac kazao je da je komisija imala težak posao.

- Osnovna zamisao je da promovišemo kulturu življenja i ekologiju - rekao je Buševac te dodao da se okolina mora čuvati u BiH, a ne samo kada se izađe iz granica države.

Najavio je da će sljedeće godine biti drugačija organizacija te da će biti prilagođena svima, da se ne bi desilo kao ove godine da vrtići ne konkurišu, osim jednog, jer je poziv bio u mjesecu kada je odmor.

Naglasio je da bi volio da su učestvovali i centri koji okupljaju osobe sa invaliditetom, s obzirom na to da su bili obuhvaćeni konkursom.

Ovisno od kategorije, nagrađenima su uručeni pehari i novčani bonovi. Nagradu za najuređeniji dječiji vrtić dobio je ''Poletarac'' iz Tuzle u čijem su dvorištu djeca zasadila povrtnjak.

Prvonagrađena učesnica Hatidža Maslić kazala je da su roditelji prepoznali vrijednost ideje te je podržali i novčano.

Da se gradsko sivilo može pretvoriti u ugodan životni prostor pokazali su i penzioneri iz tuzlanske ulice Jure Keroševića.    

Prvonagrađena učesnica Merhija Hajdarhodžić je kazala da je došla na ideju da od betona napravi baštu.

- Zidala sam, slagala kamenčiće uz pomoć sustanara. Zadovoljna sam što sam uljepšala život sebi i komšijama - rekla je Hajdarhodžić

Na konkurs su stigle ukupno 33 prijave. Ovisno od osvojenog mjesta i kategorije, nagrade su iznosile od 100 do 1.500 KM, koliko je dobilo prvonagrađeno ekološko udruženje ''Priroda i društvo'' Srebrenik.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/3298

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1s1JzGFqlBG0IvnrI29HgrpprKylL7MMj?usp=sharing

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Bira se najljepša poštanska marka izdana u 2023. godini

NATO Štab Sarajevo dodijelio nagrade u čast heroja iz cijele BiH

U sjedištu Vlade FBiH uručene nagrade najzaslužnijim sportistima (VIDEO)

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo