Svijet     | 23.08.2019. 16:44 |

Sjeverni dio pokrajine Hama pod kontrolom sirijske vojske

FENA Internet

DAMASK, 23. augusta (FENA) - Sirijska vojska od danas potpuno kontrolira sjeverni dio centralne pokrajine Hama, po prvi put od 2012. godine, javili su državni mediji.

Nakon što je osvojila strateški grad Khan Shaykhun u južnim dijelovim pokrajine Idlib na sjeverozapadu Sirije, sirijska vojska uspjela je da u potpunosti preuzme kontrolu nad nekoliko gradova u sjevernom djelu Hame, javila je državna novinska agencija Sana.

Vojska je osvojila gradove Al-Lataminah i Kafr Zita, kao i Latmin i Morek, te preostale gradove na sjeveru Hame, prenosi Sana.

Sirijska državna televizija prikazala je snimke vojnika u nedavno osvojenim područjima, navodeći riječi vladinih izvora da se pruža medicinska pomoć i neophodne namirnice ze stanovništvo koje se vraća u svoje domove nakon oslobađanja.

U međuvremenu je Sirijska opservatorija za ljudska prava saopćila da je vojska u potpunosti preuzela kontrolu nad sjevernim dijelovima Hame po prvi put od 2012. godine, naglašavajući da su te teritorije bile pod kontrolom Hayat Tahrir al-Sham (HTS), krovne grupe Nusra fronta povezanog s Al-Qaidom.

Nadzorna grupa sa sjedištem u Britaniji saopćila je da su se pobunjenici povukli iz tih regija i da su vojnici ušli u njih bez borbe nakon što su osvojili Khan Shaykhun u susjednoj pokrajini Idlib, strahujući da će biti potpuno opkoljeni. 

Opservatorija je saopćila da je turski posmatrački punkt u gradu Moreku na sjeveru Hame opkolila sirijska vojska.

Sjeverni dio Hame i susjedna pokrajina Idlib uključeni su u takozvane "zone de-eskalacije" uspostavljene sporazumom postignutim između Rusije i Turske u septembru prošle godine.

Sporazum, ipak, nije uspio da se materijalizira nakon što je Nusra front odbio da se povuče i borbe su planule u aprilu, podsjeća agencija Xinhua.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Najviši sirijski vojni zvaničnik na suđenju u Švedskoj pod optužbama za ratne zločine

Norveška planira povećati vojnu potrošnju na akumuliranih 56 milijardi dolara do 2036.

Izraelska vojska smijenila dvojicu oficira zbog ubistva sedam humanitarnih radnika

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana