Bosna i Hercegovina     | 24.08.2019. 14:13 |

Sutra otvaranje džamije u goraždanskom naselju Baćci

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 24. augusta (FENA) – U goraždanskom naselju Baćci sutra će biti upriličeno svečano otvaranje novoizgrađene džamije "Mufida Sokolovića".  Izgradnja džamije trajala je tri godine, a radno otvorenje upriličeno je 6. aprila ove godine.

- Radno otvorenje upriličeno je istog dana kada i svečano otvaranje džamije El-Dželahimana Obarku. To je datum koji se uzima kao zvanično otvorenje, ali ne zanči da smo sve poslove uradili do kraja. Glavninu jesmo, ostaje još nekoliko sitnica što se tiče džamijskog prostora i onog u prizemlju koji se treba opremiti namještajem, kao i da se ovaj prostor oko džamije adekvatno ogradi i zaštiti dio u kojem je planirana dječija igraonica – kaže imam džamije Dženan ef. Imamović.

Očekuje se da će otvaranju džamije prisustvovati brojni gosti kako iz Rijaseta IZ u BiH, tako i vakufa, te donatori izgradnje ovog vjerskog objekta.

- Džamiju će otvoriti izaslanik reisu-l-uleme IZ u BiH zajedno sa vakifima i drugim gotima u 12.00 sati, a onda će unutar džamije biti održan prigodan program koji će biti okončan klnjanjem podne-namaza“ – kaže ef. Imamović.

Džemat Baćci jedan je od gradskih džemata u Goraždu, osnovan nakon agresije na Bosnu i Hercegovinu, a prvi mesdžid u ovom džematu izgrađen je 1999.godine na inicijativu džematlija. U međuvremenu su potrebe džemata nadrasle postojeći kapacitet mesdžida, tako da su se džematlije, uz saglasnost i podršku nadležnih institucija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, odlučili za izgradnju džamije na mjestu dotadašnjeg mesdžida.

Džamija u džematu Baćci izgrađena je na ulazu u grad Goražde, uz glavnu putnu komunikaciju, iz pravca  Foče. Ima prepoznatljiv oblikovni izraz koji potencira razvoj razvoj kulturnog i duhovnog života ovog naselja i daje svoj doprinos urbanoj slici  grada Goražda.

Inicijalna sredstva dali su vakifi, porodica Sokolović, a učestvopvali su i drugi. Najveći donator je Generalni sekretarijat za vakufe u Državi Kuvajt.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Razvojna banka FBiH otvara poslovnicu u Goraždu

Grad Goražde uz podršku Italije do rješenja za gradsku dnevnu pijacu

Počeo 27. planinarski pohod 'Grebak - put života'

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Huawei na 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru: Inovacije za inteligentniji svijet

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana