Svijet     | 24.08.2019. 18:34 |

Johnson: EU treba da odustane od 'backstopa'

FENA Internet

LONDON, 24. augusta (FENA) - Britanski premijer Boris Johnson izjavio je da bi Evropska unija trebalo da "odustane" od dogovorenog rješenja za irsku granicu u okviru sporazuma o Brexitu, takozvanog "backstopa", ako želi da izbjegne da Velika Britanija napusti EU bez sporazuma o istupanju.

- Ne želim da ne bude sporazuma. Kažem našim prijateljima u EU da ako ne žele Brexit bez sporazuma treba da izbace 'backstop' iz ugovora - rekao je on novinarima u avionu tokom leta na samit G7 u Biarritzu.

'Backstopom' se regulira pitanje granice između Irske, članice EU-a, i britanske Sjeverne Irske. To je jedna od glavnih tačaka neslaganja Londona i Brisela,prenosi Al Jazeera.

Ta odredba predviđa da, u slučaju da se tokom prelaznog perioda ne dođe do boljeg rješenja, čitava Velika Britanija ostane u carinskoj uniji s ostatkom EU-a da bi se izbjeglo uspostavljanje fizičke granice Irske i Sjeverne Irske.

Johnson je ocijenio da 'backstop' nanosi štetu "suverenitetu Velike Britanije" i sprečava London da vodi trgovinsku politiku nezavisno od propisa EU-a.

- Ako (predsjednik Evropskog vijeća) Donald Tusk ne želi da ostane zapamćen kao 'Gospodin Brexit bez sporazuma', treba da ima to na umu", dodaje.

Tusk, koji se također nalazi u Biarritzu, izjavio je da je Evropska unija "uvijek spremna na saradnju" i izrazio nadu da Johnson ne želi da "uđe u historiju kao 'Gospodin bez sporazuma'".

Francuski predsjednik Emmanuel Macron je prilikom susreta s Johnsonom u četvrtak zauzeo čvrst stav o irskom pitanju i ocijenio da postojeći sporazum daje "neophodne garancije za očuvanje stabilnosti Irske i integritet jedinstvenog tržišta".

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Britanska ekonomija prošle godine ušla u recesiju

EU postigla dogovor o produženju bescarinskog režima za ukrajinske poljoprivredne proizvode

Otvorene nove prostorije Općinskog suda u Zenici, EU izdvojila dva miliona eura

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo