Kultura     | 26.08.2019. 08:45 |

Spahić: Vijećnica je knjiga mudrosti života

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 26. augusta (FENA) - Predsjednik Međunarodnog centra za mir Ibrahim Spahić kazao je danas povodom obilježavanja 27. godišnjice od paljenja sarajevske Vijećnice da to, jedno od najljepših austrougarskih zdanja, predstavlja "knjigu mudrosti života".

- Bilo bi lijepo da sadašnje posjetioce Vijećnice dočekaju knjige, čitaonice i bibliotekari te da putnici namjernici ponesu tu poruku o Sarajevu i Bosni i Hercegovini - istaknuo je Spahić.

Prisjetio se svih događaja koji su organizirani u Vijećnici poput koncerta, pozorišnih i baletskih predstava, izložbi, filmskih projekcija i književnih susreta, naglasio je da su tokom tih događaja posjetitelji svjedočili da je knjiga temeljna vrijednost života.

Najavio je da će u čast ovogodišnjeg obilježavanja 830 godina od kada je napisana Povelja Kulina bana Vijećnici pokloniti kopiju Povelje u nadi da će Dubrovački arhiv i Biblioteka iz Sankt Peterburga izložiti u Vijećnici originalne primjerke Povelje.

Jedan od najljepših i najreprezentativnijih objekata iz austrougarskog perioda u Bosni i Hercegovini, sarajevska Vijećnica u kojoj je bila smještena Nacionalna i univerzitetska biblioteka (NUB), zapaljena je u noći 25. na 26. august prije 27 godina.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Otvorena izložba Sanite Lisice "Pustinja: Reciklaža svjetskog otpada".

U Vijećnici otvorena izložba 'Građanska kultura Sarajeva'

Organizacioni odbor BH. povorke ponosa - Grad odbio osvjetljavanje Vijećnice u duginim bojama

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'