Svijet     | 26.08.2019. 12:02 |

Trump tvrdi da ne želi promjenu vlasti u Iranu

FENA Internet

BIARRITZ, 26. augusta (FENA) - Američki predsjednik Donald Trump izjavio je u ponedjeljak kako želi da vidi snažan Iran i da ne traži promjenu čelništva u Teheranu, dodajući da je životni standard običnih Iranaca neprihvatljiv.

- Nadam se istinski dobrom Iranu, istinski snažnom, i mi ne pokušavamo promjenu režima. Vidjelio ste kako je to funkcioniralo u proteklih 20 godina, to nije bilo tako dobro - izjavio je Trump novinarima tokom samita Grupe sedam svjetskih industrijskih sila.  

- Kazao je da nije iznenađen što je Francuska pozvala iranskog ministra vanjskih poslova Mohammada Javada Zarifa na razgovore u nedjelju na marginama samita G-7, u pokušaju da ublaži napetosti između Washingtona i Teherana.

Trump je, ipak, izjavio kako nije želio da se lično sastane sa Zarifom, dodajući da je prerano za takav susret.

- Znao sam da on dolazi i poštujem činjenicu da je došao. I ja sa nadam da će Iran ponovo postati bogata država, pustimo ih da se obogate, pustimo ih da to učine ako žele - kazao je. 

- Ili mogu biti siromašni kao što su danas. I, mogu vam reći, da ne smatram prihvatljivim način na koji su ljudi prisiljeni da žive u Iranu - izjavio je američki čelnik. 

Napetosti između Teherana i Washingtona naglo su porasle otkako se Trump povukao iz nuklernog sporazuma Irana i svjetskih sila postignutog u 2015. i ponovo je uveo sankcije iranskoj ekonomiji.

- Ono što želimo veoma je prosto; Iran treba biti nenuklearna država. Razgovarat ćemo o balističkim projektilima, razgovarat ćemo o tempiranju - izjavio je Trump, ali je dodao: "Oni, međutim, moraju da spriječe terorizam. Mislim da će se promjeniti, zaista to mislim. Također mislim da oni imju priliku za to", prenosi Reuters.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Iran ocijenio rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a o Gazi kao pozitivan, ali nedovoljan korak

Sud u New Yorku onemogućio vlastima da plijene imovinu Donalda Trumpa

Osuđene razmjere kršenja ljudskih prava u Iranu

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom