Kultura     | 26.08.2019. 12:17 |

UNZE: Počeo drugi upisni rok za prvi ciklus te prvi rok za drugi ciklus studija

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 26. augusta (FENA) - Zvanično je danas počeo drugi upisni rok za prvi ciklus te i prvi upisni rok za drugi ciklus studija na fakultetima Univerziteta u Zenici (UNZE), na kojem su  ostala nepopunjena 754 mjesta za akademsku godinu 2019/2020.

Drugog upisnog roka neće biti samo na Medicinskom fakultetu te na Odsjeku za softversko inžinjerstvo na Politehničkom fakultetu. Upisni rok za prvi ciklus traje do 13., a za drugi do 27. septembra.

- Za prvi ciklus smo planirali upisati oko 1.500 studenata na naših osam fakulteta. Na prvom roku premašena su naša očekivanja, jer se, u odnosu na prošlu godinu, prijavio relativno veći broj studenata. Po svim osnovama smo upisali 853 studenta - napominje prorektor za nastavu UNZE-a Enes Hašić, dodavši da su ostala još 754 slobodna mjesta.

Od toga, 339 mjesta ima za studijske odsjeke koje plaća osnivač, Vlada ZDK, 332 mjesta ima za samofinansirajući te 83 za vanredni studij.

- Najviše mjesta za studente čije školovanje plaća Vlada ZDK ostalo je na Mašinskom i Metalurško-tehnološkom fakultetu. Mašinski ima 141 nepopunjeno mjesto, a Metalurški 49 - ističe Hašić, te naglašava da je na ostalih sedam fakulteta manji broj mjesta.

Tako je na Filozofskom ostalo 20, Pravnom 60, Islamsko-pedagoškom 24, Politehničkom 37 i Ekonomskom osam. Vanredni studij, napominje on, organiziraju samo Ekonomski (15) i Pravni fakultet (36).  

- UNZE je vrlo atraktivan za studente, jer smo prvi i jedini univerzitet koji je, za sada, reakreditiran u BiH. Druga prednost je organizacija studija na visokom nivou. Zato očekujemo da, a s obzirom na rezultat s prvog upisnog roka, ako bismo upisali barem još 100 studenata, bili bismo više nego zadovoljni. To bi bilo iznad broja koji smo upisivali zadnjih pet godina - podvlači Hašić.

Svih osam fakulteta organizira studij na drugom ciklusu, a ukupno se može upisati 570 studenata.

- Pogodnost predstavlja činjenica da svi fakulteti taj studij organiziraju u poslijepodnevnim satima. Tako da, ako neko radi ili ima druge obaveze, to mu neće uticati na mogućnost da studira i stekne zvanje mastera - kaže Hašić.

On napominje kako bi u narednim danima mogli dobiti saglasnost Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta ZDK za upis i 60 studenata (30 mjesta za besplatan studij i 30 samofinansirajućih) na Odsjek zaštite na radu pri Metalurško tehnološkom fakultetu.

- Vjerujem da će za taj studij naknadno, u narednim danima, biti i objavljen konkurs - podvukao je Hašić.

UNZE još čeka i dozvolu resornog minisatrstva obrazovanja Vlade ZDK za upis 30-ak studenata Medicinskog fakulteta, koji su položili prijemni ispit a za njih nije bilo mjesta, kao i za dodatnu kvotu za studente koji su položili prijemni za Odsjek softverskog inžinjerstva.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Počeo drugi upisni rok na zeničkom univerzitetu, ostalo slobodno još 461 mjesto za brucoše

Zenički univerzitet u drugom upisnom roku nudi 555 mjesta za upis na prvi, te 406 na drugi cilklus

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu