Kultura     | 26.08.2019. 12:11 |

Beograd u 'crvenoj zoni' sa Sarajevom po transparentnosti

FENA Mladenka Krilic

BEOGRAD, 26. kolovoza (FENA) - Beograd je među najnetransparentnijim prijestolnicama Europe, rezultat je istraživanja koje su ogranci globalne mreže Transparency International sproveli na uzorku od 26 glavnih gradova država i teritorija s ovoga kontinenta, navodi se na službenim stranicama nevladine organizacije Transparentost Srbije.

Gradovi su ocjenjivani na osnovu 14 indikatora koji su obuhvatili oblasti kao što su dostupnost informacija o procesima odlučivanja, o trošenju novca, javnim nabavkama, etičkim pravilima.

Za 12 su traženi podaci, odnosno dokumenti, na sajtovima, a za dva su od gradova traženi podaci zahtjevom za slobodan pristup informacijama od javnog značaja (ukupna primanja gradonačelnika i vijećnika te važeći ugovori koje organi gradova imaju s pružaocima usluga mobilne telefonije i pristupa internetu).

Kako je navedeno, s obzirom na to da je riječ o pilot projektu s relativno malim brojem indikatora, gradovi nisu rangirani već su svrstani u tri kategorije: zelenu, gdje su oni s najmanje 75 posto od maksimalnog broja poena, žutu (50-75 posto) i crvenu, s manje od polovine od maksimalnog broja.

Beograd je u "crvenoj zoni", zajedno sa Sarajevom, Atinom, Stokholmom, Kišinjevom i Yerevanom.

Od gradova u regiji, Sarajevo ima pet zelenih i jedan žuti indikator, Skoplje sedam zelenih, Ljubljana osam zelenih i dva žuta, a najbolje ocjenjena Priština 12 zelenih i jedan žuti.

U ostatku kontinenta, među najbolje ocjenjenim gradovima su Kijev, Madrid, Prag, Tallinn i Vilinius, dok su u "žutom" Amsterdam, Berlin, Bern, Bratislava, Bukurešt, Lisabon, Ljubljana, London, Moskva, Oslo, Riga, Rim i Sofija.


(FENA) M. K.

Vezane vijesti

Ljudi sve manje vjeruju tradicionalnim medijima, više se okreću društvenim mrežama

Tomislavgrad: Arheolozi provode dodatna istraživanja u blizini gradskog groblja Karaula

Covid-19 i teorije zavjere: 50 posto ispitanih u Hrvatskoj smatra da se preuveličava smrtnost

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu