Bosna i Hercegovina     | 26.08.2019. 12:37 |

Sutra sjednica Predsjedništva BiH, za Komšića Tegeltija žrtva Dodikovih blokada

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 26. augusta (FENA) - Imenovanje Zorana Tegeltije (Savez nezavisnih socijaldemokrata - SNSD) za novog predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine jedina je tačka dnevnog reda sutrašnje sjednice Predsjedništva BiH.

Sazivanje sjednice ponovo je zatražio član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik. Ova sjednica trebala je biti održana prošle sedmice, ali nije održana jer nije bilo konsenzusa između članova kolektivnog šefa države.

Dodik je u zahtjevu za sazivanje sjednice naveo da su članovi Predsjedništva na sjednici održanoj 20. augusta postigli usmenu saglasnost o odgađanju 37. vanredne sjednice Predsjedništva s tačkom dnevnog reda "Imenovanje predsjedavajućeg Vijeća ministara".

Dodik je podsjetio i na Principe za formiranje vlasti, koje su potpisali Dodik te lideri Stranke demokratske akcije (SDA) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Bakir Izetbegović i Dragan Čović, 5. augusta u kojima je, tvrdi, precizno utvrđen rok od 30 dana za formiranje vlasti.

Predsjedavajući i član Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović ostali su kod stava da neće podržati imenovanje Tegeltije sve dok Predsjedništvo ne usvoji i u sjedište Sjevernoatlantskog saveza (NATO) uputi Godišnji nacionalni plan (ANP).

I Komšić i Džaferović više puta su istaknuli da nemaju nikakvih zamjerki na imenovanje Tegeltije, a u međuvremenu Centralna izborna komisija (CIK) i Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) provjerila je istinitosti informacija Tegeltije.

Ovim aktima potvrđeno je da ne postoje zakonske prepreke koje mogu utjecati na imenovanje Tegeltije za predsjedavajućeg Vijeća ministara, odnosno da on ispunjava sve zakonske propise za obnašanje ove funkcije.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komsić ponovio je danas u izjavi za Fenu da na sutrašnjoj sjednici neće dati podršku imenovanju Tegeltije s obzirom da se, ističe, Dodik odlučio na blokadu formiranja vlasti nepoštivanjem zakona i nedostavljanjem ANP-a.

Podvukao je i da na taj način Dodik politički žrtvuje Tegeltiju kao kandidata za ovu funkciju.

- Nažalost, Dodik se odlučio za nepoštivanje zakona i nedostavljanje tehničkog dokumenta, odnosno ANP-a. Nemam problem s Tegeltijom, ali Dodik ima problem s poštivanjem zakona i odluka Predsjedništva BiH - pojašnjava Komšić.

U izjavi za Fenu jasno je kazao da ne postoji nikakva šansa da glasa za mandatara prije nego li se dostavi ANP-a, jer će, naglašava postupati po zakonu, poštujući ranije usvojene odluke Predsjedništva BiH, a koje se u ovom konkretnom slučaju tiču NATO integracija.

Stav na sjednici Predsjedništva o imenovanju Tegeltije neće mijenjati ni Džaferović, najavljuje, jer bez poštivanja svih zakona i preuzetih međunarodnih obaveza BiH, što uključuje i slanje ANP-a, nijedan kandidat za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH neće dobiti njegovu podršku.

- Dakle, ako nema slanja ANP-a, nema ni kandidata za predsjedavajućeg Vijeća ministara - istaknuo je ranije Džaferović. 

I dok Komšić i Džaferović podsjećaju da usvajanje ANP-a ne znači članstvo u NATO-u, Dodik se poziva na Deklaraciju o vojnoj neutralnosti Republike Srpske, dokument kojeg su usvojili poslanici Narodne skupštine RS-a, koji mu, kaže, daje legitimitet da ne pristaje na dogovore u vezi s NATO-om.

Bez obzira na ovakve nepromijenje stavove članova Predsjedništva BiH, za utorak, 27. augusta, zakazana je sjednica Predsjedništva sa samo jednom tačkom dnevnog reda - Prijedog odluke o imenovanju Zorana Tegeltije za novog predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Vlada FBiH donijela zaključak o usvajanju Strategije razvoja male privrede FBiH 2022-2027.

Vlada BPK odobrila sredstva za subvencioniranje ogrijeva penzionerima

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo