Bosna i Hercegovina     | 26.08.2019. 13:27 |

Predsjedništvo HDZ-a BiH pozvalo SDA i SNSD da poštuju potpisani sporazum

FENA Saopćenje

MOSTAR, 26. kolovoza (FENA) - Predsjedništvo HDZ-a BiH poručilo je sa svoje današnje sjednice kako BiH žurno treba novu vlast kako bi se otklonile sve prepreke za nastavak euroatlantskog puta koji, kako se navodi, mora biti jedan od prioriteta.

Prvi korak treba biti formiranje novog Vijeća ministara BiH, a stranke izborni pobjednici na principima dogovora nastaviti razgovore oko formiranja vlasti i na svim razinama, zaključak je stranačkog predsjedništva.

Predsjedništvo HDZ-a BiH pozvalo je SDA i SNSD, koji su zajedno s HDZ-om BiH potpisale stranački sporazum o implementaciji izbornih rezultata, da poštuju rokove precizirane u spomenutom sporazumu.

"Nakon toga nužno je pristupiti rješavanju pitanje izmjena Izbornog zakona i provedbi svih presuda europskih i domaćih sudova. Svakim daljnjim odlaganjem ili otvaranjem novih problema BiH ulazi u dublju krizu koja se ne smije dopustiti. Svi dužnosnici HDZ-a BiH nastavit će se zalagati za dogovor, kompromis i rješavanje otvorenih pitanja putem dijaloga izbornih pobjednika, jer samo tako možemo riješiti nesporazume i odgovoriti izazovima", zaključak je Predsjedništva HDZ-a BiH.

Članovi Predsjedništva HDZ-a BiH na današnjoj sjednici razmatrali su i situaciji u Aluminiju d.d. Mostar.

U priopćenju se navodi kako je predsjednik HNS-a i HDZ-a BiH Dragan Čović, kao predstavnik hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini, aktivno sudjelovao na šest sastanaka Kriznog stožera. Zalaganjem u Kriznom stožeru preuzeta je briga o svim uposlenicima Aluminija i moguća obnova proizvodnje u tržišnim uvjetima.

"Krizni stožer kroz šest svojih zasjedanja, osigurao je otpremnine za preliminarno 500 uposlenika koji se mogu isplatiti ovaj tjedan, predvidio je u prvoj fazi ostanak oko 380 uposlenika u pripremi moguće proizvodnje, uveo je potencijalnog partnera za dubinsku analizu tvrtke sa željom potpunog pokretanja proizvodnje te je ispregovarao proces uvezivanja staža kontinuirano za sve uposlenike s Vladom FBiH", poručili su iz HDZ-a BiH.

Dodaje se kako su svi zadaci koji su inicijalno bili postavljeni pred Krizni stožer uspješno riješeni te da "Krizni stožer prelazi u fazu mirovanja i služi Nadzornom odboru i Upravi za logističku potporu kako bi se do kraja godine učinilo sve na otpočinjanju procesa proizvodnje".

Iz HDZ-a BiH navode kako sada uprava i menadžment Aluminija trebaju nastaviti djelovati u punom kapacitetu u svim daljnjim procesima.

Iz te stranke osudili su "politizaciju i manipuliranje činjenicama koje su se iznosile u javnost u vremenu dok je Krizni stožer činio sve kako bi Aluminij pokrenuo".

Predsjedništvo HDZ-a BiH pozvalo je sve nadležne i pravosudne institucije u BiH na poduzimanje svih potrebnih mjera i aktivnosti, kako bi se ispitale i utvrdile eventualne odgovornosti za nezakonite propuste svih koji su svojim djelovanjem doveli Aluminij do duga većeg od 400 milijuna maraka i na koncu do privremenog gašenja.

Predstavljena je i nova komunikacijska strategija HDZ-a BiH čija će provedba biti obavezna za sve stranačke dužnosnike, stoji na kraju priopćenja.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Priopćenje za javnost HDZ-a BiH

Mostarski sajam: Unatoč izazovnim tržišnim uvjetima Aluminij Industrija ostvarila pozitivne rezultate

U ponedjeljak sjednica Predsjedništva HDZ-a BiH

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana