Svijet     | 26.08.2019. 15:26 |

Widodo najavio izmiještanje indonežanske prijestonice iz Džakarte na Borneo

FENA Internet

DŽAKARTA, 26. augusta (FENA) - Indonezijski predsjednik Joko Widodo objavio je u ponedjeljak da će državna prijestonica biti izmještena iz zagađene i poplavljene Džakrte na lokaciju u slabo naseljenu pokrajinu Istočni Kalimantan na otoku Borneo, poznatom po tropskim šumama i oranguntanima.

Widodo je kazao da su intenzivne studije u posljednje tri godine rezultirale izborom lokacije na istočnoj strani Bornea.

Nova prijestonica, koja još nije imenovana, bit će u središtu goleme zemlje arhipelaga i već ima relativno potpunu infrastrukturu zbog blizine gradova Balikpapan i Samarinda, kazao je Widodo.

Dodao je da je breme već postalo previše teško za Džakartu na otoku Javi kao sjedištu vlade, finansija, poslovanja, trgovine roba i usluga, kao i lokaciji najvećeg aerodroma i morske luke u zemlji.

Widodo je kazao da je odluka donijeta da se prijestonica ne prebaci na drugi dio Jave zbog ravnomjerne raspodjele bogatstva zemlje i njenog stanovništva.

Trenutno 54 posto od 270 miliona građana Indonezije živi u Javi, najugušće naseljenom otoku zemlje.

- Ne možemo nastaviti da dopuštamo da se breme na Džakarti i Javi povećava u smislu gustine nasljenosti. Ekonomski dispariteti između Jave i drugih regija također će se pojačati - izjavio je Widodo na konferenciji za novinare u predsjedničkoj palati u Džakarti.

Džakarta je arhetipski azijski megapolis s 10 miliona ljudi, ili 30 miliona onih koji žive u široj gradskoj regiji. Ona je sklona potresima i poplavama i rapidno tone zbog nekontrolirane eksploatacije vode iz zemljišta. Voda na kopnu izuzetno je zagađena, kao i indonezijske rijeke. Procjenjuje se da zagađenje košta indonezijsku ekonomiju 6,5 milijardi dolara godišnje.

Mineralima bogati Istočni Kalimantan skoro je potpuno prekriven tropskim šumama, ali je krčenje šume značajno usporilo njen rast. Poktrajina je dom za 3.5 miliona ljudi i okružena je nacionalnim parkom Kutal, poznatom po orangutanima i drugim primatima i sisarima.

Widodo je kazao da će za preseljenje prijestonice na lokaciju površine 180.000 hektara potrajati deceniju i koštat će 466 triliona rupija (32,5 milijardi dolara), od kojih je 19 posto izdvojeno iz državnog budžeta a ostalo će biti finansirano saradnjom između vlade i kompanija, te direktnim ulaganjima državnih firmi i privatnog sektora.

Kazao je da su studije ustanovile da je najbolja lokacija između dvije oblasti, Sjeverni Penajam Paser i Kutai Kertanegara, regije koja ima minimalni rizik od prirodnih katastrofa kao što su poplave, potresi, cunamiji, šumski požari, vulkansk erupcije i klizišta u seizmički osjetljivoj zemlji.

Osnivač moderne indonezijske države i njen prvi predsjednik, Sukarno, svojevremeno je planirao da iseli državnu prijsetonicu u Palangkarayu u pokrajini Centralni Kalimantan.

Poboljšanja infrastrukture zaštitni su znak Widodove politike i pomogla su mu da osvoji drugi mandat na  aprilskim izborima.

Widodo je danas izjavio da vlada još sačinjava zakon o novoj državnoj prijestonici koji će trebati odobrenje parlamenta, prenosi Associted Press.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

U poplavama u Indoneziji 26 poginulih i najmanje šest nestalih

Spasioci evakuirali sve planinare zarobljene na indonezijskom vulkanu Marapi

Jedanaest mrtvih i 12 nestalih penjača nakon erupcije vulkana u Indoneziji

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!