Najave     | 27.08.2019. 09:31 |

Izgrađena tisućita stambena jedinica u okviru Regionalnog stambenog programa

FENA Saopćenje

MOSTAR, 27. kolovoza (FENA) – Na prigodnoj svečanosti u srijedu, 28. kolovoza, bit će obilježen završetak izgradnje tisućite stambene jedinice u okviru Regionalnog stambenog programa - državnog projekta stambenog zbrinjavanja u BiH.

Svečanost u organizaciji Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine bit će upriličena ispred novoizgrađene kuće povratničke obitelji Joze Rajića u Grabovici kod Mostara (oko 4 km poslije HE Grabovica s lijeve strane iz pravca Sarajeva uz magistralnu cestu) s početkom u 10 sati.

Zahvaljujući Regionalnom stambenom programu do kraja 2021. godine u Bosni i Hercegovini bit će osigurano ukupno 3.200 stambenih jedinica za ugrožene izbjeglice, raseljene osobe i povratnike.

Do kraja 2019. godine planirana je isporuka još 500 stambenih jedinica, dok je završetak preostalih 1.700 predviđen u razdoblju 2020.–2021. godine.

Za financiranje stambenih projekata i podršku u provođenju programa, donatori su do sada izdvojili 287 milijuna eura, od čega se 64,5 miliona eura odnosi na projekte u BiH.

Europska unija je najveći donator s 234 milijuna eura, nakon čega slijede Sjedinjene Američke Države, Njemačka, Norveška, Švicarska, Italija, Danska, Turska, kao i nekoliko ostalih zemalja.

Snažnu podršku programu daju Visoko povjerenstvo za izbjeglice Ujedinjenih naroda (UNHCR), Organizacija za sigurnost i saradnju u Europi (OESS) i Razvojna banka Vijeća Europe (CEB).

Bosna i Hercegovina je za Vodeću instituciju Državnog projekta stambenog zbrinjavanja imenovala Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, a implementaciju podprojekata povjerila je Federalnom ministarstvu raseljenih osoba i izbjeglica, Republičkom sekretarijatu za raseljena lica i migracije RS te Odjelu za izbjeglice, raseljene osobe i stambena pitanja Vlade Brčko Distrikta BiH, priopćeno je iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH odbacilo medijske navode o obilježavanju Dana Roma

Vijeće Evrope dostavilo izvještaj o pristupu LGBTI osoba zdravstvenoj zaštiti u BiH

Potpisani ugovori za realizaciju 90 projekata na prostorima gdje žive raseljene osobe i povratnici

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'